x

Kalemegdan među 14 ugroženih lokaliteta kulturnog nasljeđa Evrope

Beogradska tvrđava je među 14 ugroženih lokaliteta kulturnog nasljeđa Evrope, saopštio je stručni panel organizacije "Evropa Nostra" i Instituta Evropske investicione banke.

U saopštenju je navedeno da bi sprovođenje projekta izgradnje žičare /gondole/ Kalemegdan-Ušće drastično ugrozilo integritet i autentičnost tog lokaliteta koji nije samo simbol Beograda, već spomenik od izuzetnog značaja za Srbiju.

Beogradska tvrđava sa okruženjem dragulj je kulturnog nasljeđa čitave Evrope jer svjedoči o brojnim civilizacijama koje su naseljavale prostore Balkana od Neolitskog perioda do danas, prenosi Beta.

U saopštenju se ističe da će 14 ugroženih evropskih lokaliteta biti u užem izboru za Program "Sedam najugroženijih" 2020. godine.

"Evropa Nostra" se više od 50 godina bori za očuvanje kulturne baštine u Evropi, prije svega kroz program "Sedam najugorženijih", a delegacija stručnjaka te organizacije boravila je u maju u Beogradu da bi analizirala projekat gradnje žičare i opasnost realizacije tog projekta po Beogradsku tvrđavu.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.