x

Kantarion umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i depresije

Ljekovito djelovanje kantariona pripisuje se aktivnom sastojku hipericinu koji je zaslužan za protivupalno, umirujuće i regenerirajuće djelovanje biljke i svih njenih sastojaka. Kantarion (Hypericum perforatum) je poznata ljekovita biljka koja se u narodnoj medicini često koristi kod bolesti s temperaturom, jetrenih i žučnih tegoba.

Ipak, najbolje je istraženo njegovo djelovanje protiv depresije. Kliničkim je ispitivanjima potvrđen uticaj kantariona na depresivna raspoloženja i lake do srednje teške depresije. Antidepresivno djelovanje nastupa polagano te se nakon dvije sedmice primjećuju promjene.

Kantarion smanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod neutemeljenih strahova i poremećaja spavanja. Uspješno se koristi kod djece i mladih koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentracijom, a preporučuje se i ženama u menopauzi. Protiv depresije može se koristiti kao čaj ili tinktura. Kantarion je biljno ulje crvene boje dobiveno namakanjem cvijeta biljke (Hipericum perforatum) u djevičanskom maslinovom ili nekom drugom, hladno presanom ulju.

Kantarionovo ulje smatra se gotovo čudesnim jer uspješno umiruje ili čak liječi cijeli niz simptoma – od kožnih tegoba poput akni, ožiljaka, opekotina od sunca, preko blage depresije do ginekoloških smetnji. Zato je bočicu kvalitetnog kantarionovog ulja dobro imati u svakoj kućnoj apoteci.

Poslužiće za njegu kože, kose, te kao podloga za masažu i za njegu i masažu novorođenčadi. Regeneriše kožu i hidratizuje smiruje upalne procese na koži (pretjerano sunčanje, ekcemi, dermatitisi), ublažava ožiljke te djeluje protivupalno.

Među ostalim koristima, kantarionovo ulje pomoći će vam i za umorna stopala poslije napornog dana. Za masažu pripremite deset ml kantarionova ulja (oko jedne velike kašike), pet kapi paprene mente i pet kapi prave lavande. Utrljajte mješavinu u stopala nakon tople kupke, lezite i podignite ih na povišeno. Priuštite si 30 minuta odmora.

Za ublažavanje simptoma depresije

Tinkturu protiv depresije pripremite od 20 g svježe osušenih cvjetova. Prelijte sa 100 ml 70 postotnog alkohola. Pustite da odstoji najmanje dije sedmice i procijedite. Dva do tri puta na dan uzima se 20 do 30 kapi u pola čaše vode. Kura treba trajati četiri do šest sedmica, ali prije korištenja svakako se posavjetujte sa svojim ljekarom, te sa stručnom osobom, posebno ako imate težih problema s anksioznošću.

Za čaj protiv depresije jednu do dvije kaščice suhog kantariona ostavite da stoji u vrućoj vodi deset minuta. Ujutro i naveče popijte po šolju čaja. Za što bolje rezultate čaj treba piti četiri do šest sedmica za redom. Važno je istaknuti da trudnice ne smiju piti čaj od kantariona. Bilje berite na livadama i u prirodi što manje izloženim izduvnim gasovima automobila i drugim zagađenjima.

Trudnice, oprez, ne smijete piti čaj od kantariona

Kantarion, a posebno njegovo ulje, u velikim količinama može biti otrovno. Zato je za trudnice najbolje da izbjegavaju napitke od kantariona, iako im kantarionovo ulje zbog male koncentracije neće štetiti.

Dobar je kod dekubitusa i za smanjenje ožiljaka

Kantarionovo ulje je odlično za sprečavanje stvaranja rana bolesnicima koji stalno leže. Zavoj s uljem stavlja se na najosjetljivija mjesta poput leđa i potrebno ga je mijenjati nekoliko puta na dan. Iako se ne smije stavljati na otvorene rane, kantarion će vrlo blagotvorno pomoći pri ublažavanju povreda koje teško zarastaju te ožiljaka.

Podstaknite cirkulaciju i smanjite strije

Kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu. Povoljno djeluje na cirkulaciju, a u ovom obliku mogu ga koristiti i trudnice, na primjer za tretman strija. Biće i dobra podloga za masažu beba, posebno ako im je nadražena koža.

Oslobodite se “ženskih” tegoba i gljivica

Ako vas muče gljivice u rodnici, umočite tampon u ulje gospine trave i stavite ga u rodnicu neka stoji nekoliko sati. Na tržištu postoje i vaginalete s kantarionovim uljem. Postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta.

Priredite svoju flašicu ulja

Napunite čistu staklenku cvijetom gospine trave koji ste prethodno prosušili na čistoj plahti (cvijet ne smije biti presuh). Prelijte cvijet biljnim uljem (maslinovim ili drugim hladnopreaanim) do vrha staklenke. Stavite posudu na svijetlo mjesto i ostavite mjesec dana. Nakon toga procijedite ulje i spremite u čistu ambalažu.

Licu priuštite mirisni i osvježavajući tretman

Hranjivu masku za lice napravit ćete lako i brzo, a pritom nije zahtjevna za novčanik. U čašu hladnog čvrstog jogurta dodajte veliku kašiku kantariona i dobro promiješajte. Mješavinu jogurta i kantariona nanesite na lice, vrat i dekolte te na crvene dijelove tijela (ako ste se izlagali suncu). Ostavite da djeluje pola sata pa isperite mlakom vodom.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.