x

Danas igra protiv Toronta

Kanter se više ne plaši Erdogana: "Slobodan sam!"

Turski košarkaš koji nosi dres Boston Celticsa, Enes Kanter, konačno smije napustiti SAD.

Kanter je poznat kao košarkaš koji otvoreno kritikuje aktuelnu tursku vlast i predsjednika Tayyipa Erdogana kojeg smatra dikratorom, tiraninom i "Hitlerom našeg doba", a zbog toga se već godinama suočava s problemima.

Zbog takvih stavova i povezanosti sa Fethullahom Gülenom je košarkaš najprije ostao bez pasoša, a nije smio ni napustiti SAD jer su još u januaru Turci za njim raspisali međunarodnu potjernicu.

Ipak, svi ti problemi danas su iza njega. Kanter će danas protiv aktuelnih NBA prvaka Toronto Raptorsa odigrati prvu utakmicu izvan teritorija SAD-a još od novembra 2018. godine, a to je proslavio objavom na Twitter profilu u kojoj je napisao "Slobodan sam" i pritom dodao kanadsku zastavu.

"Želim zahvaliti Vladi kanadskog premijera Justina Trudeaua, američkoj i kanadskoj policiji, američkom senatoru Edu Markeyu, Celticsima, NBA ligi i mojim menadžerima koji su marljivo radili kako bi mi omogućili nastup u utakmici protiv Raptorsa na Božić te mi zajamčili sigurnost. Tako ću na Božić protiv Raptorsa odigrati svoju prvu utakmicu za Boston izvan granica SAD-a", rekao je Kanter za dnevnik "Globe and Mail".

Dodao je još.

"Za mene ne postoji ništa drugo što bih više želio raditi od igranja košarke. No, nisam bio u mogućnosti odlaziti u gradove izvan Sjedinjenih Država. Morao sam ostaviti svoj tim na cjedilu, što je vrlo teško za čovjeka poput mene, koji iznad svega cijeni zajedništvo i timsku solidarnost. Razlog: usudio sam se progovoriti protiv turske vlasti."

Duel između Toronta i Bostona igra se u 18:00 sati po srednjoevropskom vremenu.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.