x

PREVELIKI BROJ UTAKMICA

Karabatiću pukao film: Javno rekao ono što većina rukometaša misli, a ne smije ni pomenuti

Nikola Karabatić je u aprilu ove godine proslavio 35. rođendan i njegova impresivna karijera ide prema kraju.

Posljednje četiri godine Karabatić igra za PSG i po svemu sudeći ostat će tamo sve do odlaska u igračku mirovinu. No, budući da se njegovo penzionisanje neće dogoditi tako skoro, još uvijek ima dosta toga za reći, kako na samom parketu tako i izvan njega.

Kad je u pitanju ovo potonje, Karabatić je žestoko kritizirao Međunarodnu rukometnu federaciju (IHF) i Evropsku rukometnu federaciju (EHF) zbog prenatrpanog kalendara natjecanja.

"Gospoda koja vode rukomet razmišljaju na način da što češće mi igramo, to će ljude rukomet više interesirati, ali ne slažem se s tim mišljenjem. Kvaliteta se sigurno neće poboljšati ukoliko budemo igrali 70 utakmica po sezoni", izjavio je Karabatić.

Jedan od najvećih rukometaša ne smatra toliko da je problem u inflaciji velikih natjecanja i činjenici da se svake godine igra jedno natjecanje (a svake četiri godine po dva), već drži nenormalnim toliki broj susreta unutar jedne sezone.

Primjera radi, njegov PSG će ove sezone odigrati 26 utakmica u francuskom prvenstvu, zatim još najmanje 14 (a vrlo vjerovatno i 18 ili 20) u Ligi prvaka, a tu su još i utakmice Kupa Francuske, pripremni susreti te Evropsko prvenstvo na kojem će nastupiti s francuskom reprezentacijom, piše Gol.hr.

Ukoliko Francuzi na Euru ne osiguraju izravno nastup na Olimpijskim igrama koje se igraju u ljeto 2020., morat će igrati kvalifikacijski turnir što znači još tri utakmice za Karabatića i Francuze.

U svakom slučaju, IHF i EHF čvrsto stoje uz dosadašnji sistem gdje se neparnim godinama igra Svjetsko prvenstvo, a parnim Evropsko prvenstvo. Tako nas u 2020. čeka Euro u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, zatim Olimpijske igre u Tokiju usred ljeta, dok je januar 2021. rezerviran za Svjetsko prvenstvo u Egiptu.


(Sport.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.