x

Katar: Metopola budućnosti

U Dohi postoji oko 60 četvrti, od kojih su mnoge stambene četvrti udaljenije od centra grada.

Doha se uzdigla iz pustinje, potaknuta inovacijama i energičnom strašću. Rezultat je grad koji se vrlo brzo transformirao iz skromnog sela za ronjenje bisera i ribarskog sela u jedno od najvažnijih i najdinamičnijih odredišta na Bliskom istoku. 

Glavni grad Katara je baza za tvrtke vrijedne više milijardi dolara, glamurozne trgovačke centre u kojima umjesto pješice možete kupovati pomoću privatnog šofera u golf autiću, te bezbroj atrakcija. Dom za ljude iz svih kulturnih sredina, Doha se ističe svojom rastućom kulturnom raznolikošću. 


S bogatstvom stečenim trgovinom naftom u 20. stoljeću, Doha je postala jedno od ključnih trgovačkih središta za cijelu regiju. Danas je to privredno i metropolitansko središte države Katar i epicentar poslovanja i financija na Bliskom istoku.

Katar ima pustinjsku klimu, stoga su gotovo sve zgrade u Kataru klimatizirane. U januaru, februaru i martu ugodne su temperature između 22-27°C, a novembar i decembar također su na niskim temperaturama od 20°C. U Dohi možete doživjeti i kišu, osobito od dcembra do aprila. Tokom ljetnih mjeseci temperatura može doseći 40°C, iako je poznato da se živa penje i do gotovo 50°C u julu i augustu. Ako više volite posjetiti za vrijeme nižih temperatura, onda su zimski mjeseci idealni za posjet. Nemojte se iznenaditi, ako na otvorenom osjetite hladniji zrak, naime, u Dohi na mnogo mjesta postoji i klimatizacija otvorenih prostora raznim inovativnim rješenjima.


Unatoč nevjerojatnoj brzini razvoja, Doha je još uvijek relativno kompaktan grad, tako da je snalaženje prilično jednostavno, što turistima omogućava da u gradu zaista uživaju.

U Dohi postoji oko 60 četvrti, od kojih su mnoge stambene četvrti udaljenije od centra grada.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.