x

Kazne do 30.000 evra za maltretiranje magaraca u Grčkoj

Turistima koji u Grčkoj budu maltretirali magarce prijete kazne do 30.000 evra.

Odluka o kažnjavanju je uslijedila nakon što je bilo mnogo zamjerki o tretiranju ovih životinja na grčkom otoku Santoriniju, piše portal Unilad.

Ministar poljoprivrede Makis Voridis je poručio da će kazne dosezati iznos i do 30.000 vra za za bilo koju vrstu zlostavljanja magaraca i mula.

Vijest o sankcijama se pojavila nakon što su organizacije za zaštitu životinja upozorile da je jedna životinja povrijeđena nakon turističkog jahanja na Santoriniju.

Mediji prenos da neprikladna sedla uzrokuju rane koje se često ne liječe. Životinje nemaju zaštitu od jakog sunca i rijetko im se dopušta da se odmaraju. Čak im je uskraćena hrana i voda.  

Santorini dnevno posjeti 1.200 turista. Mnogi od njih kao prevoz po padinskim dijelovima ostrva koristi magarce.

U oktobru prošle godine je za pretile turiste zabranjeno da jašu ovu životinju. Svako ko ima više od stotinu kilograma ne smije jahati. Ali, ovo pravilo se rijetko primjenjivalo.

Ministar Voridis je naglasio da se radi na pooštravanju zakonskih odredbi za turističku sezonu 2020. godine.

"Dobrobit životinja, životinja koje se koriste za radne aktivnosti i uopšteno svih životinja predstavlja veliku brigu za mene lično i Ministarstvo. Oni koji budu kršili zakone, biće kažnjeni. Podsjećam da je novčana kazna i do 30.000 evra", poručio je Voridis.

Tvrdi da se optužbe ne zanemaruju, te da se poštuju propisi Evropske unije o dobrobiti životinja. Prema njegovim riječima, cilj je da se održi tradicija lokalnog stanovništva, ali i da se zaštite životinje.

Prošlog ljeta je peticiju potpisalo 108.000 ljudi koji osuđuju ovakav odnos prema magarcima.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.