x

Kia EV9 na renderu

​Južnokorejski proizvođač automobila Kia je prethodne nedjelje predstavila fotografije maskiranih prototipova dolazećeg električnog krosovera impozantnih gabarita, a već to je bilo dovoljno render talentima ruskih Kolesa da puste mašti na volju i da pretpostave, pa to i podijele s nama, kako će novajlija u serijskoj verziji izgledati.

Azijati su početkom godine predstavili razvojnu strategiju kojoj su dodijelili ime Plan S, a prema kojoj je ideja da se Kia usredsredi na razvoj i proizvodnju električnih četvorotočkaša. Prvorođenče je bio proterenski heč EV6 i premijeru istog smo mogli da propratimo u martu prošle godine.

Uskoro će paletu obogatiti i veliki SUV s indeksom EV9 i biće utemeljen na konceptu premijerno iznetom u novembru prošle godine.

Masovno skockana varijanta će biti veoma slična, mada ne i ista kao koncept.

Najprje treba reći da su se proporcije i oblik karoserije blago izmijenili, pa će tako izraženiji nagib, kosinu dobiti vjetrobranskog staklo, uz istovremeni prirast u gabaritima zadnjeg prepusta.

Na prednjem kraju će bitnu razliku činiti koktel prednjih svjetlosnih grupacija tradicionalnijeg izgleda, ali će svakako novitet imati i dodirne tačke s perjaničnim krosoverom iz konvencionalne game.


Tu ulogu igra model Telluride, i podsjetit ćemo da je tokom aprila restilizovan.

Bočne strane će dobiti nešto jednostavniji oblik, dok će karakterističan reljef opstati u sekciji iznad lukova točkova.

Plastične oblate oko pomenutih lukova će biti više uglovite, baš kao na konceptu, ali će sami lukovi, kao što im i ime kaže, ostati ovalne forme.

Na novajliji ćemo vidjeti i tradicionalne bočne retrovizore kao i ručice za otvaranje vrata koje su sklopive do nivoa karoserije, baš kao što promoviše i pomenuti model EV6.

Još je jedna razlika anticipirana u odnosu na izložbeno vozilo, pa je tako na renderu donja linija prozora izvedena tako da podsjeti na hrom.


Što se tiče zadnjice, poklopac prtljažnika će biti manje konveksan, dok će vodoravni reljef biti implementiran u donjoj zoni.

Dodatno, krosover je prikazan na jednoj varijanti originalnih naplataka koje bi trebalo da budu raspoložive za poručivanje uz ovaj model.

EV9 će biti izveden na istoj platformi E-GMP (Electric Global Modular Platform) kao i kros heč EV6, ali drugi tehnički detalji nisu poznati. Možemo pretpostaviti da će biti upotrebljeni isti i pogonski sklopovi s prvencem baterijske game Kije, a tu najmoćnije izvođenje sa sufiksom GT raspolaže s enormnih 585 konjskih snaga i 740 Nm obrtnog momenta.

Premijeru serijske verzije Kije EV9 možemo očekivati početkom naredne godine.


(AutoRepublika)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.