x

INTERESANTAN I ATRAKTIVAN

KIA predstavila Seltos, novi globalni kompaktni SUV

Dok Evropa nestrpljivo čeka da vidi KIA-in novi model XCeed koji će debitovati 26. juna, ostatak svijeta je spreman da upozna Seltos.

Seltos je kompaktni crossover, novi globalni model koji je najavljivan od februara 2018. godine kada smo vidjeli SP Concept. Verzija bliža proizvodnji bio je koncept pod nazivom Signature Concept koji je debitovao krajem marta ove godine. Uslijedili su tamni teaseri produkcijskog modela koji je predstavljen u Delhiju.

Seltos predstavlja ulaz KIA-e na kompetitivno indijsko tržište, to je globalni kompaktni crossover interesantnog dizajna eksterijera kojim je ostao vjeran konceptima. Posebno su lijepa full-LED prednja svjetla koja će pomoći Seltosu da se istakne. Model izgleda prilično atraktivno s najboljim paketom opreme GT Line, a bit će ponuđen s naplacima do 18 inča s gumama dimenzija 235/45 R18. Jeftiniji modeli će imati 16 ili 17-inčne naplatke.

Stražnja svjetla također imaju full-LED tehnologiju, kao i maglenke zbog kojih Seltos ima sofisticiran izgled. Široka rešetka hladnjaka u obliku tigrovog nosa s lažnom srebrenom zaštitom podvozja naprijed i nazad čini crossover još impozantnijim, a lažne izduvne cijevi su također prisutne.

KIA Seltos je kombinacija zabavnog dizajna eksterijera i jednostavne unutrašnjosti čije fotografije nisu objavljene. Ipak, teaseri su otkrili da je u unutrašnjosti 10,25-inčni ekran osjetljiv na dodir, kao i opcioni 8,0-inčni head-up ekran koji prikazuje sve ptorebne informacije. Među opcijama će biti i Bose sound sistem s osam zvučnika.

Ovisno o tržištu, Seltos će biti ponuđen s 1,6-litarskim četverocilindričnim motorom s turbopunjačem koji ispručuje 175 KS, atmosferskim 2,0-litarskim motorom koji razvija 147 KS, kao i 1,6-litarskim turbodizelašem sa 134 KS. Postojat će ukupno tri automatska mjenjača ovisno o tržištu, a to su CVT šestostepeni automatski mjenjač te sofisticiraniji sedmostepeni automatski mjenjač.

O pogonu na sva četiri točka zasad nema riječi, a iz KIA-e su poručili da Seltos dolazi sa sistemom Drive Mode Select koji omogućava odabir jednog od tri moda, a to su Normal, Eco i Sport. Tu je i sistem Sound Mood Lightning sa šest tema i osam boja. Dijelovi vrata su osvijetljeni, a svjetlost pulsira sinhronizovano s muzikom.

KIA- će uvesti Seltos na globalna tržišta u drugoj polovini godine, a sklapat će se u Južnoj Koreji i Indiji.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.