x

Kia Stinger ide u penziju?

Korejska sportska limuzina trebalo bi da prestane da se proizvodi u aprilu 2023.

Kia je dugo bila oprezna kada je u pitanju druga generacija ove sportske limuzine. Osim toga, korejski brend krenuo je u snažnu tranziciju ka elektrifikaciji svoje game. Da stvar bude još gora po Stinger, ovaj model je u međuvremenu doživio nagli pad prodaje.

Kako se navodi, u prvih devet mjeseci u Koreji je prodato 1.499 primjeraka Stingera, što je za 39,1 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Goodcarbadcar.net je objavio da je Kia u dosadašnjem periodu 2022. kupcima u SAD isporučila 6.643 ovih automobila. To je ogroman pad za automobil koji se u prosjeku redovno prodavao u više od 13.000 jedinica godišnje.


Ipak, stvari u nekim drugim dijelovima svijeta ne izgledaju tako loše. Stinger se, na primjer, izuzetno dobro prodaje u Australiji.

Ali to očigledno nije dovoljno, pa tako već neko vreme stižu izvještaji o kraju Stingera.

U julu 2021. pojavile su se glasine da će proizvodnja ovog automobila biti okončana do drugog kvartala 2022. godine. Jasno, to se nije dogodilo.


Ranije ove godine, šef dizajna brenda Kia, Karim Habib, rekao je da električni model EV6 GT ima "duh Stingera" u sebi, što ukazuje da korejski proizvođač daje prednost električnim modelima nad SUS limuzinama visokih performansi.

Kia se za sada nije zvanično oglasila o tome kada će okončati proizvodnju Stingera.


(B92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.