x

Kia Stinger najvjerovatnije bez nove generacije

Stinger će po svemu sudeći uskoro otići u penziju.

Već dugo vremena se priča o tome kakva će sudbina zadesiti model Stinger. Prvo je bilo informacija da će dobiti potpuno novu iteraciju, te da će se smjestiti u EV segment. No, izgleda da je kraj karijere neminovan za ovaj automobil.

Stinger je od onih vozila koji izgledaju znatno bolje uživo nego li na fotografijama i Kia je pokušala da sa njim pomalo izmjeni sliku o svom brendu, pokušavajući da koketira sa sportskom klasom četvorotočkaša.


No, mnogo toga se promijenilo od 2017. godine kada je pomenuti automobil stupio na scenu, misleći prije svega na elektrifikaciju. Kia se sve više uzda u električne modele, čime se prostor za manevar oko Stingera značajno sužava.

Na marginama Salonu automobila u Los Anđelesu, šef dizajna Kije Karim Habib rekao je da je duh Stingera prisutan i u EV asu te marke.

“EV6 ima gene GT-a. Stinger je imao veliku ulogu transformaciji Kije, a sada je to na modelu EV6”, rekao je Habib.


Činjenica da Kijin konvencionalni adut nema neke ozbiljne komercijalne rezultate je još jedan od razloga za penzionisanje. To se neće odigrati u skorije vrijeme, jer se očekuje da će aktuelni Stinger ostati na tržištu još najmanje dvije, a najviše tri godine.

Direktnog nasljednika sigurno neće biti, možda eventualno u nekakvom EV obliku, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.