x

Kineski električni automobili "Nio" ulaze u trku sa "Teslom"

Vlasti u Pekingu nastavljaju da subvencionišu kupovinu električnih vozila. Za to se troše milijarade evra, pa je Kina sa gotovo polovinom svjetske prodaje takvih automobila, postala najveće tržište e-vozila. Subvencije je trebalo da se završe 2022. godine, ali su produžene do 2025. kako bi proizvođači savladali posljedice pandemije.

Kineska marka električnih automobila "Nio" planira da krene na zapadno tržište sljedeće godine, gdje želi da uspostavi novu uslugu zamjene ispražnjenih baterija punim, umjesto dopunjavanja, što bi joj pomoglo da se nadmeće sa rivalom iz Amerike, "Teslom".

"Nadamo se da ćemo u drugoj polovini sljedeće godine početi istraživanje prodajom malog broja vozila u zemljama u kojima su ona popularna. Naš cilj je Evropa gdje će biti i postavljene stanice za razmjenu baterija tako da će domet biti mnogo veći, posebno skandinavske zemlje gdje je prodaja dostigla 40 odsto tržišta automobile", kaže Vilijam Li, direktor "Nio automobile".

Potencijalna konkurentska prednost kompanije "Nio" je usluga koja omogućava vlasnicima da ispražnjene baterije zamjene punim, umjesto da ih sami pune.

Ta kompanija je postavila 143 stanice za zamjenu baterija u Pekingu, Šangaju i drugim gradovima.

"Imaćemo kokurentan i kvalitetan automobil pandan 'Tesli'. Moguće ga je koristiti u rent-a-karu i taksiju, a cijene će biti damping. Infrastrukturu stanica za zamjenu baterija koja traje 30 sekundi sami finansiramo“, objasnio je Li.

Kineska fabrika "Nio" želi da se takmiči i u Americi u gradovima poput Njujorka i Čikaga, gdje vlasnici parkiraju na ulici ili tamo gdje ne mogu da pune baterije povezivanjem na kućnu ili javnu mrežu.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.