x

Kisele krastavce jedu i oni koji ne vole kiselo

Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna. Isto tako, ova kisela salata bogat je izvor minerala, među kojima su i željezo, kalijum, natrijum i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin i tiamin.

Gotovo da i ne postoji domaćinstvo u čijem se frižideru ne krije barem jedna teglica kiselih krastavaca. I dok je salata od svježeg povrća prilog broj jedan, ove kisele poslastice i te kako bi trebalo da se nađu na vašem meniju. Povrće koje se uzgaja već hiljadama godina i danas je među najomiljenijim plodovima iz bašte. Za zimnicu se kiseli, a nekima je najslasniji u svježem obliku.

Krastavac sadrži visok udio vode i obilje minerala (kalijum, magnezijum, mangan, molibden), pa je odličan za hidrataciju i detoksikaciju; uravnotežuje krvni pritisak, poboljšava probavu. Dobar je izvor koji pospješuje izbacivanje štetnih supstanci iz organizma. U krastavcima se nalaze i značajne količine vitamina A, vlakana i silicijum-dioksida, koji je važan za zdravlje kože.

Snažan su antioksidans - Štite tijelo od slobodnih radikala - nestabilnih hemikalija koje oštećuju ćelije u našem organizmu.

Dobar su probiotik - balansiraju probavu te ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio naše zdrave probave.

Čuvaju jetru - osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru te joj pomažu da filtrira toksine iz organizma.

Sprečavaju nastanak čira na želucu - Čir je unutrašnja rana na zidu želuca, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.

Pomažu kod dijabetesa - Istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabilizuju nivo hemoglobina - proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kiseonik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.

Sok od kiselih krastavaca

Ako volite kisele krastavce, za vas imamo dobru vijest! I sok od kiselih krastavaca može biti dobar za zdravlje. Ako ste veoma žedni, žeđ će najbrže smiriti sok od krastavaca jer vam je potreban napitak koji sadrži natrijum i kalijum. Kako ovaj napitak sadrži oba elementa, osvježenje ćete osjetiti trenutno.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.