x

Kivi, voće zdravlja i ljepote

Okrugla voćka tanke smeđe kore - kivi, smatra se jednom od najpopularnijih namirnica, a bogata je hranjivim tvarima i vitaminima.

Kivi je voće koje je sasvim posebno zbog svog izgleda, boje i ukusa, koji ne možete zaboraviti ako ga samo jednom probate. Ipak, on je posebno jedinstven zbog ljekovitih svojstava i nutrijenata koje sadrži.

Kivi jača imunitet, reguliše krvni pritisak i probavu, pomaže u liječenju respiratornih oboljenja, glavobolje i stresa. Veoma je ukusan i zdrav, prava je riznica vitamina naročito C, A, E, K i B kompleksa (tiamin, niacin, B6, kolin), kao i minerala - kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa. Redovnim konzumiranjem svježeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 odsto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji gvožđa, a pozitivno djeluje i na probavni sistem jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevima. Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za njegu lica i tijela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nježnom, reguliše lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.

1. Ublažava stres i smiruje živce

Kivi je idealno voće za moderno doba u kojem živimo. Zbog velike količine vitamina C, ublažava nervozu i uznemirenost. Takođe je idealan za ublažavanje stresa. Njegova konzumacija pomaže da se osoba osjeća smireno i da se lakše suočava s problemima i preprekama. Doktori preporučuju konzumiranje kivija prije razgovora za posao ili nekog važnog sastanka, jer smanjuje napetost.

2. Pomaže kod zatvora

Kivi sadrži dosta vlakana koja sprečavaju nastanak zatvora, te se preporučuje kao namirnica za zdrav doručak. Može se kombinovati sa drugim voćem, jogurtom, kefirom, muslijem i sl.

3. Poboljšava varenje

Kivi je veoma dobar za varenje, sprečava gastritis i pomaže kod gasova.

4. Pomaže kod mršavljenja i zadržavanja tečnosti

S obzirom na to što sadrži dosta vode i što nema veliku energetsku vrijednost, kivi je idealan za mršavljenje i za izbacivanje tečnosti iz organizma. Kivi je bitan diuretik, tako da je sastavni dio ishrane osoba koje imaju problema sa zatvorom ili viškom kilograma.

5. Poboljšava cirkulaciju krvi

Vitamin E i omega 3 i 6 masne kiseline, koje sadrži kivi, ne dozvoljavaju da se krv zgusne, poboljšavaju zdravlje arterija. Na ovaj način se sprečava pojava tromba i krvnih ugrušaka, tako da je kivi idealan za zaštitu od tromboze, srčanog udara i oštećenja mozga. Vlakna koja se nalaze u kiviju snižavaju nivo holesterola u krvi.

6. Jača kosti

Minerali koji su prisutni u kiviju, npr. magnezijum i kalijum, jačaju kosti, zube i nokte. Ovi minerali pomažu kod zarastanja kostiju usljed preloma, a takođe poboljšavaju funkcionisanje nervnog i mišićnog sistema.

7. Jača imunološki sistem

Pored vitamina C, velika količina folne kiseline koju sadrži kivi, jača odbrambeni sistem organizma, koji štiti od prehlada. Oba sastojka povećavaju stvaranje bijelih i crvenih krvnih zrnaca, takođe i antitijela, koja štite od virusnih oboljenja.

8. Poboljšava stanje anemije

Zahvaljujući vitaminu C, koji omogućava vezivanje gvožđa, preporučuje se konzumiranje kivija osobama koje pate od malokrvnosti.

9. Štiti od Sunčevog zračenja

Osobe koje su veoma osjetljive na UV zračenje, treba da konzumiraju kivi. Lutein iz kivija (koji takođe sadrže brokula i špinat) ima ulogu zaštitnog filtera od štetnog zračenja.

Ko ne smije da konzumira kivi?

Osobe koje su sklone oboljenjima bubrega, kao što je taloženje pijeska i kamena, ne smiju jesti kivi, jer može doći do pokretanja kamena. Takođe, maloj djeci treba ograničiti unos kivija, ali ga ne treba potpuno eliminisati iz ishrane.

Tanka mu je kora, ali kako oguliti kivi?

Dlakava i tanka kora kivija može stvarati velike probleme kada treba da ga ogulite. Mekana je i često se teško reže nožem. Ako imate plod koji još nije do kraja dozrio, čišćenje i guljenje će biti nešto teže. Ako u ruci imate zreli plod, za guljenje će vam biti potrebni samo nož i čaša. Prerežite kivi na pola po dužini i jednostavno ga prislonite na čašu i njenim rubom ogulite tako da oguljeni dio mesa odmah upadne u čašu.

Savjet

Kivi se naročito preporučuje trudnicama, zbog toga što je bogat vitaminima B grupe i folnom kiselinom, koji pomažu pravilan razvoj fetusa.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.