x

MOK odlučio

Klečanje zabranjeno na Olimpijskim igrama

Međunarodni olimpijski komitet (IOC) odlučio je da zabrani klečanje na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Sportisti širom svijeta su u prethodnih nekoliko mjeseci odlučili da klečanjem ukažu na rasnu diskriminaciju širom svijeta.

Počelo je sve ubistvom Georgea Floyda od strane policajca u SAD-u. Nastao je potom pokret Black Lives Matter, a igrači u NBA ligi su podršku pružali klečući pred svaku utakmicu.

Ovo je potom prenijeto i na fudbalske terene. Posebno se to odnosi na Englesku, gdje svaka utakmica Premiershipa počinje ovakvim vidom protesta.


Međutim, na Olimpijskim igrama ovakve poteze nećemo vidjeti. Međunarodni olimpijski komitet je zabranio ovu praksu pred utakmice i klečanje neće biti dozvoljeno.

Na ovaj potez se MOK odlučio nakon ankete među sportistima. Većina ih je bila protiv i na kraju je donijeta odluka o zabrani.

Treba svakako istaći da je nedavno Wilfried Zaha postao prvi fudbaler koji je javno prestao da kleči na utakmicama engleske Premier lige.


On je istakao kako je ovakav način protesta premalo i zatražio je da se mnogo više učini u borbi protiv rasizma.

"Za mene to nije dovoljno. Ovo je postala samo rutina pred utakmice i bez obzira da li klečali ili stajali, neki od nas i dalje dobijaju uvrede. Ne želim samo klečanjem pokazati da su životi crnih ljudi bitni", poručio je Zaha.

Olimpijske igre u Tokiju na rasporedu su od 23. jula do 8. augusta ove godine.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.