x

Klimatske promjene utiču na kvalitet šampanjca

Upravo kada smo pomislili da je strahovita tema globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena uticala samo na nivoe mora i prirodu, evo još jednog zaokreta u ovoj priči.

Izgleda da je šampanjska industrija poprilično pogođena ovom pričom. Ako se pitate kako, slijedi analiza.


Povećanje temperature i ranija berba u renomiranom vinogradarskom regionu proizvode grožđe sa manjom kiselinom, a kiselost je važna kako za proces starenja, tako i za svježinu čuvenog pjenušavog vina, čime se utiče na ukupni ukus pjenušavca.

"Berba sada stiže dvije nedelje ranije nego što je to bio slučaj prije 20 godina", kaže Anton Malasanž suvlasnik šampanj kuće A.R. Lenoble.


Naravno, ukus je ključan, a proizvođači šampanjaca su davno dodali ostala vina kako bi poboljšali ukus vintidž vina. Različiti proizvođači vina usvajaju različite tehnike za borbu protiv ovog problema.

Dok je Malasanž specijalno dizajnirao rezerve za dodavanje "svježine" čuvajući ih prirodnom plutom, Žan Baptist Lekalon iz poznate šampanjske kuće Louis Roederer radi na tome da grožđe postane otpornije na toplije temperature i bolesti i štetočine koje se na toploti šire. I drugi proizvođači šampanjca pokrivaju tlo sa slamom kako bi sačuvali mikrobe u tlu i blokirali drugi krug fermentacije u bačvama, kako bi očuvali kiselinu.


"Mi smo izmislili mjehuriće kako bi nadomjestili nezrelost grožđa. Kao poljoprivrednici, naš posao, naš život, naša strast je bila da se stotinama godina prilagođavamo klimatskim promjenama. Ako se u budućnosti klima bude toliko zagrijavala, moraćemo da pravimo burgundija vina."

Srećom, cijeli region je zabrinut zbog opasnosti od klimatskih promjena. Od 2003. godine region je debitovao kao prvi vinoradarski region koji izračunava svoj ugljenični otisak (količina ugljen dioksida koji se ispušta u atmosferu) i preduzima korake da ga smanji. Ishod je 15 procenta redukcije po broju isporučenih boca.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.