x

godinama trn u oku politike Milorada Dodika

Ko je Draško Stanivuković, mladi bogatašev sin koji je srušio Dodika u Banja Luci?

Banja Luka je u nedjelju dobila najmlađeg gradonačelnika u historiji, Draška Stanivukovića, koji je godinama trn u oku politike Milorada Dodika. Stanivuković ima 27 godina, a iako se radi o mladiću, posebno u politici, on iza sebe ima gotovo 10-godišnje političko iskustvo, budući da je u politici aktivno od 18. godine.

Stanivuković je bio najmlađi zastupnik u gradskoj skupštini, a kasnije i najmlađi zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a. Na izborima 2018. bio je kandidat za Narodnu skupštinu koji je osvojio najviše glasova. Svojevremeno je obećao kako će on biti najmlađi gradonačelnik Banje Luke, što je i ostvario, a obećao je i kako će biti najmlađi predsjednik RS-a, što ćemo tek vidjeti u budućnosti.

Stanivuković dolazi iz Partije demokratskog progresa, PDP-a, koju je na izborima podržala Srpska demokratska stranka - SDS.

Stanivuković je, prema zadnjim rezultatima, osvojio 51.000 glasova u Banja Luci, dok je njegov protukandidat osvojio 43.064 glasa. Stanivuković je ujedno postao i kandidat koji je osvojio najviše glasova u cijeloj BiH. Njegova prednost pred protukandidatom bila je tolika da je već oko 20 sati u nedjelju proglasio pobjedu, a na ulice Banje Luke je kasnije izašao s pristašama te proslavio pobjedu.


Bio uz prosvjednike

"Trg je slobodan", rekao je na glavnom gradskom trgu na kojemu su zabranjivani prosvjedi "Pravda za Davida".

Stanivuković je ovim prosvjedima davao podršku dok su trajali, a osim toga, podržavao je i prosvjed majki i rodilja, organizirao je prosvjede protiv kupovine luksuznih automobila za ministre u vladi RS-a, kao i prosvjede protiv povećanja posebnih poreza na gorive i slično, javlja Dnevni Avaz.

Osnovao je i svoju udrugu koja se zove Budi DRUGačiji.

Tijekom svojih mandata u Skupštini provocirao je i napadao vladajući SNSD, a Dodik mu je oštro odgovarao.


Stanivuković se, naime, protivi ulasku RS-a u NATO, zbog čega je jednom zaiskrilo između njega i Dragana Lukača, tadašnjeg ministra unutarnjih poslova. Lukač je tada na sjednici entitetskog parlamenta u Banjoj Luci izazvao incident bez presedana fizičkim napadom na Stanivukovića kojeg je nazvao majmunom.

Dodik mu je pak govorio kako nema šanse da on dobije Banju Luku.

          -     Ko je ljepotica koja ljubi Draška Stanivukovića?

“Banja Luka ima svoj politički stav, a ti si političko nedonošče. Ti si beznačajna politička figura. Izaći ćemo na izbore pa ćeš vidjeti da si luzer kao što si bio do sada. Jadna je Banja Luka koja bi njega izabrala”, rekao je Dodik i pitao ima li ikoga ko može zamisliti kako bi izgledalo da je Stanivuković gradonačelnik.

Osim toga, Dodik je rekao i kako je Stanivuković pobačaj, umišljen i bolesno ambiciozni manipulator. "Tvoje pobjede nema ni na vidiku”, govorio mu je Dodik.


Dolazi iz bogate obitelji

Portali pišu kako je Stanivuković iz stare banjolučke bogate obitelji. Dodaju kako su mu to zamjerali protivnici koji su govorili kako je on razmaženo dijete bogataša.

Kako javlja Blic, iako su ga politički protivnici opisivali kao bogataša bez formalnog obrazovanja i iskustva, on se pred građanima ponašao drugačije. Dodaju kako je tako postao bogataš kojeg su zavoljeli siromašni.

Stanivuković je upisao Ekonomski fakultet u Banja Luci koji nije završio jer se, kako kaže, počeo baviti politikom. Blic javlja kako je svojevremeno rekao da će završiti fakultet kada postane gradonačelnik jer ne može i studirati i baviti se politikom.


Drugačija kampanja

Stanivuković je vodio drugačiju kampanju od ostalih političara u BiH i pritom ciljao uglavnom mlađe birače.

Provodio je razne akcije, dolazio na skupove traktorom, a u jednom od videa na svom YouTubeu prozvao je vlasti za loše napravljen asfalt koji je pritom kidao rukama. Snimao je i linije na cesti koje se brišu s novog asfalta, ali i imanja političara.

Tako se jednom prilikom zaputio prema Dodikovom imanju koje je snimano dronom.

“Ljudi, ko je ovo radio, ovo su naše pare”, pitao je u snimci dok kida komade ceste. Kritizirao je i odgovor vlasti RS-a na pandemiju koronavirusa putem svojih društvenih mreža.


Zamjerio se građanima BiH zbog jedne fotografije

No, kako javlja Avaz, žestoke reakcije je izazvao kada se fotografirao s četničkim barjakom s lubanjom koje su koristili četnici u Drugom svjetskom ratu. Fotografije su nastale na skupu u amfiteatru Srednjoškolskog centra u Foči, na skupu Buđenje Srpske.

Stanivuković je ipak u avgustu ove godine protjeran iz Crne Gore uz zabranu ulaska u tu zemlju na 12 mjeseci.


Tada je rekao kako je svjedočio kršenju ljudskih i građanskih prava i vjerskih sloboda koje provodi režim Mile Đukanovića. Stanivuković je tada sudjelovao u litiji, koje su bile česte ovog ljeta u Crnoj Gori, a na kojima su se okupljali građani nakon što je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Taj zakon vjernici Srpske pravoslavne crkve smatraju diskriminacijom.

Zbog te zabrane nije mogao na sahranu mitropolita Amfilohija, za kojeg je rekao kako se moli za njegovu dušu, kao i da je on ujedinio srpski narod.

.

.

.

Izvor: Index.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.