x

Ozbiljna mašina

Koenigsegg isporučio posljednju Ageru RS, fokusira se na Regeru

Kompanija Koenigsegg je isporučila posljednji hiperautomobil Ageru RS, a preostalo je još da proizvede dvije "obične" Agere. Ipak, kompanija se fokusira na novi model, a to je Regera.

Agera RS je ozbiljna mašina sa svojim 5,0-litarskim biturbo V8 motorom koji razvija 1.360 KS, a hiperautomobil je težak svega 1.295 kg.


RS je nastavio Koenigseggovu tradiciju proizvodnje vrhunskih hiperautomobila, a ušao je i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najbrži produkcijski automobil nakon što je dostigao brzinu 447.19 km/h. Christian von Koenigsegg je tvrdio da automobil može ići i brže, ali da se to nije ni pokušavalo zbog "faktora rizika".


Koenigsegg je prvobitno planirao proizvesti 25 primjeraka Agere RS, koji su rasprodani za 10 mjeseci, no, švedska kompanija je napravila još jedan dodatni nakon što je testni vozač uništio jedan od automobila na stazi u Trollhattanu u Švedskoj. Zamjenski primjerak je ujedno i posljednji RS koji je kompanija proizvela, a sada se planira fokusirati na narudžbe za Regeru.


Na nasljedniku Agere RS se već vrijedno radi, a automobil će biti još snažniji. 


Koenigsegg već ima VR model novog automobila te ga pokazuje potencijalnim klijentima. Novi model će debitovati na Sajmu automobila u Ženevi naredne godine, a detalja nema mnogo. Zna se da će imati krovne panele koji će se moći ukloniti te da će ga pokretati snažniji i lakši kompanijin biturbo V8 motor.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.