x

MUČE LI VAS

"Kofeinske glavobolje": Zašto ih imamo i kako ih se riješiti

Čak i ako ste neko ko pati od čestih migrena, obavezno ispijanje kafe čim otvorite oči može ozbiljno utjecati na vaše zdravlje


Previše ili premalo kofeina može pogoršati vaše migrene - i to je činjenica. Ali kako se uopće javljaju glavobolje zbog kofeina? I postoji li nešto što možete jesti, piti i(li) meditirati kako biste spriječili da se to dogodi

Popili ste jednu čašu espressa previše kako biste se pripremili za sastanak na radnom mjestu, a sada imate bijesnu glavobolju zahvaljujući naletu kofeina? Dobr došli u "svijet jutarnjih glavobolja" – klub u kojem niko ne želi biti!

Čak i ako ste neko ko pati od čestih migrena, obavezno ispijanje kafe čim otvorite oči može ozbiljno utjecati na vaše zdravlje.

Šta je ‘kofeinska glavobolja’ i zašto je imamo

Jeste li se ikada zapitali šta se stvarno događa u našoj glavi kad nas zaboli? Osim žareće boli i želje da danima ostanete u fetalnom položaju? Prema Klinici Mayo, mnogo se toga događa iza kulisa takve boli: uglavnom, glavobolja se javlja kada se poveća protok krvi do mozga koji zatim pritišće vaše živce, što dovodi do onog strašnog osjećaja boli.

Zvuči kontradiktorno, ali samo prava količina kofeina ponekad može pomoći u suzbijanju glavobolje, jer kofein prirodno sužava krvne žile na kratko vrijeme. To omogućuje krvnim žilama da ublaže dio protoka krvi i pritiska. Zato je kofein obično aktivni sastojak u nekim lijekovima za ublažavanje migrene.

Odvikavanje od kofeina kao okidač za glavobolje

U drugim slučajevima, međutim, konzumiranje previše kofeina može vas na kraju zeznuti. Odvikavanje od kofeina je, primjerice, poznati okidač migrene i drugih vrsta glavobolja, a sam kofein može izazvati napade. Vaše se tijelo toliko navikne na određenu količinu kofeina, da se, kada prestanete uzimati toliku količinu, krvotok vraća ravno u mozak i može uzrokovati taj strašni pritisak i bol. Prema Klinici Mayo, glavobolje odvikavanja (od kofeina) mogu trajati sedmicama!

Također je moguće dobiti ono što se zove ‘povratna glavobolja’ – od prekomjerne upotrebe lijekova protiv glavobolje koji sadrže kofein.

Kako se riješiti ‘kofeinske glavobolje’

Prva stvar koju trebate učiniti da biste se nosili s užasnom kofeinskom glavoboljom? Popijte ‘tone’ vode.

Dehidracija, osobito od napitaka s kofeinom, može pogoršati glavobolju, pa bi vaš dnevni cilj trebao biti popiti 1-2 litra vode dnevno. Još jedan mogući lijek je paprena metvica (ugodna šoljica čaja od paprene metvice je, primjerice, izvrsna opcija), za koju se pokazalo da smanjuje tenzijske glavobolje.

Također, ne preskačite obroke, čak i ako vam lupanje u glavi stvara malu mučninu, jer će to samo pogoršati dehidraciju i glavobolju. Jedite tokom dana kako biste podržali vaše nadbubrežne žlijezde i prirodni cirkadijalni ritam – i neravnoteža šećera u krvi može pogoršati glavobolju!

Koliko je kofeina minimalno potrebno dnevno

Stručnjaci predlažu polagano smanjivanje unosa kofeina kako bi se vašem tijelu dalo vremena da se prilagodi na sve manje količine. Čarobna brojka kojoj na kraju treba težiti jeste 200 miligrama kofeina dnevno ili manje!

Pametno je s vremenom smanjiti unos kofeina kako biste smanjili i ukupnu ovisnost o njemu, naročito ako imate česte migrene. Tako, malo kofeina može ići puno dalje i biti učinkovitije u poboljšanju vaših lijekova protiv bolova.

Stručni savjet

Bez obzira na to koliko jaku glavobolju imate, nemojte prekoračiti dozu svojih lijekova protiv bolova, pogotovo ako sadrže kofein, jer će vaša glavobolja samo nastaviti!

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.