x

Koja idila! 6 genijalnih mjesta za mini odmor u Austriji

Austrija nije daleko pa je uvijek odličan izbor za kraće putovanje, kada nemate dovoljno godišnjeg za put od dva tjedna...

Osim dinamičnim i zanimljivim gradovima, Austrija i njezine pokrajine obogaćene su prekrasnom prirodom koja posjetiteljima omogućuje kvalitetan odmor te pregršt mogućnosti za upoznavanje flore i faune te raznorazne aktivnosti. Idealna prilika za upoznavanje Austrije i njezine prirode jesu austrijski nacionalni parkovi.

Jedan od posljednjih močvarnih područja u Europi

Nacionalni park Donau-Auen smješten je između Beča i Bratislave, a Dunav u njemu oblikuje krajolik i hrani bogat životinjski i biljni svijet. Donau-Auen riječna je zelena divljina koju je moguće otkrivati i u njoj uživati pješice, biciklom ili čamcem/kanuom. U močvarnim se šumama ovog parka može vidjeti prava ljepota dunavskog područja, tj. Nacionalnog parka Donau-Auen, koji štiti jedno od posljednjih močvarnih područja u Europi.

Park zapanjujućih prizora

Tko god se vozio kroz Štajersku, znat će o čemu govorimo. Upravo tamo smjestio se treći po veličini Nacionalni park Gesäuse. Kao dio alpskog područja, popularna je destinacija za idiličan planinski odmor, planinarenje, ali i skijanje. Rijeka Enns, koja je svoj put probila kroz planinski lanac, stvorila je prekrasne scene poput kanjona i idiličnih slapova za rafting. Nacionalni park Gesäuse ujedno je najmlađi park među austrijskim nacionalnim parkovima.


Park u kojem se nalazi najviši vrh Austrije

Nacionalni park Hohe Tauern proteže se preko saveznih pokrajina Tirola, Koruške i Salzburga i to ga čini najvećim austrijskim nacionalni parkom. Upravo se tu nalazi i najviši vrh Austrije. Planina Glossglockner prekrasna je u svim godišnjim dobima, a njezin istoimeni vrh najviši je vrh Austrije sa svojih 3798 metara. Osim ovog i još ponekih poznatih vrhova, Nacionalni park Hohe Tauern obilježavaju ledenjaci te vodopadi Krimmler i time čine sliku i priliku alpskog krajolika koji vrijedi posjetiti.

Bogatstvo jele, smreke i bukve

Nacionalni park Kalkalpen obuhvata najveće šumsko područje u Austriji, a njime dominiraju smreka, jela i bukva. Osim šuma, park krase klanci, vodopadi i jezera, ali i livade. Jedan od centara za posjetitelje nalazi se u Ennstalu između Reichraminga i Großraminga, a izvrsno je polazište za izlete u Nacionalni park Kalkalpen. Drugi se centar nalazi u Mollnu, pa sve informacije prije svoga istraživanja saznajte u nekome od centara.


Područje obraslo trstikom

Nacionalni park Neusiedler See nalazi se na istočnoj strani Austrije i proteže se sve do Mađarske te veličinom područja obraslog trstikom slijedi odmah nakon delte Dunava. U njemu se susreću flora i fauna istočnoeuropskog i zapadnoeuropskog podneblja i tako čine svijet zanimljive i poučne raznolikosti. Veliko stepsko područje pokriveno je livadama, slanim jezerima i velikim pašnjacima. Po Nacionalnom parku Neusiedler See postoje različite turističke ture koje pomažu posjetiteljima da upoznaju to plodno područje.

U zagrljaju rijeke Thaye

Nacionalni park Thayatal nalazi se u dolini Thayatal kod Hardegga, a u njemu se rijeka Thaye ukopala u stijene pretežno šumskog područja. Dolina svoj izgled duguje oblicima koje je stvarala rijeka u suradnji s okolnim gorjima. U suradnji s prekograničnim češkim nacionalnim parkom Národní park Podyjí brine o zaštiti rijeke Thaye duge 44 kilometra, a dom je i nekim rijetkim životinjskim vrstama. Sve informacije o parku potražite ovdje.

Posjetite Austriju i njezine nacionalne parkove i upoznajte sve ljepote te predivne alpske države.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.