x

NEKOMPATIBILNE NAMIRNICE

Koje kombinacije hrane nisu dobre za vašu probavu: Mlijeko i voće mogu izazvati nevolje

Kako bi jelo učinili ukusnijim i drugačijim najčešće miješamo nekoliko različitih namirnica, međutim, postoje neke kombinacije koje se ne preporučuju jer su vrijeme i uslovi potrebni za njihovu pojedinačnu probavu različiti.

Loše kombinacije hrane mogu dovesti do bolova u stomaku, nadimanja, umora, gasova i nelagode. Ako nastavite da konzumirate pogrešne kombinacije hrane tokom dužeg perioda, to može dovesti do osipa, hroničnih problema sa probavom i lošeg zadaha.

Također, kombinovanje nekompatibilnih namirnica može vam odmoći u pokušaju da smršate.

Kada je u pitanju lista onih koje ne bi trebali miješati ističu se visokoproteinske namirnice, kao i kombinacije citrusnog voća s mlijekom koje mogu naštetiti vašoj probavi.

Dvije visokoproteinske namirnice

Jaja i suho meso su popularne namirnice za doručak, ali je preporučljivo izbjegavati ovu kombinaciju. Ove dvije namirnice su bogate proteinima i teške su vašem stomaku. Trebat će više vremena da se svari oboje. Prvo treba da jedete lagane proteine, a zatim meso.


Citrusno voće i mlijeko

Mlijeku je potrebno duže da se provari i kada zajedno uzmete mlijeko i limun ili bilo koje citrusno voće, mlijeko se zgrušava. To može dovesti do opekotina.

Neki ljudi su također netolerantni na laktozu, što znači da nisu u stanju da probave laktozu prisutnu u mlijeku.

Mlijeko i banana

Kombinacija mlijeka i banane je teška i potrebno joj je dosta vremena za varenje. Dok se hrana vari, osjetit ćete umor. Ako volite da pijete mliječne šejkove od banane, dodajte prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića u prahu kako biste poboljšali probavu.


Voće uz obrok

Voće se lako vari, ali uz obrok može zahtijevati više vremena. Dakle, dok se hrana ne probavi, voće se zadržava i počinje da fermentira. Pokušajte izbjeći da jedete voće uz obrok ili odmah nakon obroka.

Sir uz hladno piće

Ko ne voli pizzu sa Coca-Colom? Koliko god zvučalo primamljivo, ova kombinacija nije dobra za vaše zdravlje. Trebali biste izbjegavati ispijanje hladnog napitka s jelima koja u sebi sadrže sir jer kombinacija može dovesti do poteškoća u apsorpciji. Može uzrokovati nelagodu i bol u stomaku.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.