x

Koji automobili mogu da pređu najviše kilometara prije pražnjenja baterije?

Tesla Model 3 Long Range bio je ukupni pobjednik. Sa punom baterijom uspio je da pređe impresivnih 654,9 km.

Norveški autoklub (NAF) sproveo je test mjerenja autonomije u vožnji više električnih modela dostupnih na tom tržištu, vozeći ih dok se ne "ugase".

Rezultate testa dobijene u stvarnim uslovima vožnje zatim je trebalo usporediti sa zvaničnim podacima o radijusu kretanja. Zvanični podaci su inače dobiveni na osnovu Svjetskog harmoniziranog postupka ispitivanja lakih vozila ili WLTP-a, koji određuje ciklus vožnje koji se koristi za procjenu približnog dometa EV-a.

Ukupno je testiran 21 automobil, a svaki se kretao sve dok se nije ispraznila baterija a motor "ugasio".

Svaki od testiranih automobila kretao se istom rutom istog dana, sa istim podešavanjima komandi "klime" kako bi se na minimum svele potencijalne razlike u uslovima ispitivanja.


Testiranje je sastojalo od miksa vožnje u gradu, po makadamu i auto-putu, kao i preko planinskog prijevoja koji je predstavljao faktor promjene nadmorske visine.

Najviše je impresionirao BMW iX3 sa kojim su testni vozači prešli 556,2 km prije nego što se zaustavio. To je 20 odsto više od WLTP procjene, ili tačnije 106 km više.

Prema podacima NAF-a, od ukupno 21 testiranog vozila, 18 je premašilo svoj fabrički deklarisani radijus kretanja.

Tri vozila koja to nisu uspjela su Polestar 2, Citroen e-C4 i Xpeng G3 koji su pali za 3, 5, odnosno 12 km.


Međutim, čak su i ova tri modela pokazala impresivne rezultate, uzimajući u obzir činjenicu da ciklus testiranja WLTP često daje optimistične rezultate koji se u stvarnosti ne mogu postići.

Tesla Model 3 Long Range bio je ukupni pobjednik i uspio je postići impresivnih 654,9 km. Sljedeći je bio Ford Mustang Mach-E Long Range RWD sa 617,9 km ili samo 27 km manje od Tesle.

NAF ističe da je Model 3 koji je testirao ažurirana verzija s dometom WLTP od 614 km.

Na primjer, Volkswagen ID.3 uspio je da pređe 421 km, a zvanična autonomija mu je 418 km (verzija ID.3 PRO 539 km fabrički, na testu 564 km).

Sjajna je i Hyundai Kona sa zvaničnom autonomijom 484 km, dok je stvarni radijus na testu bio 537 km.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.