x

Koji je utjecaj korištenja mobitela i tableta kod male djece?

Mnogi roditelji nisu sigurni kakav je utjecaj korištenja mobitela i tableta na njihovu djecu. Činjenica je da je touch screen tehnologija jednostavna, brza i laka za odvraćanje pažnje djeci. I da roditeljima često olakšava bavljenje poslom dok se djeca igraju na mobitelu.

Ali se možda pitate koliko su uopće aplikacije i programi edukativni kao što se promoviraju? I postoje li rizici u preranom uvođenju takve tehnologije?

Za odgovor prenosimo preporuke dr. Justin Coulson, priznati govornik o roditeljstvu, autor i istraživač. Koji daje savjete o tome kako upravljati upotrebom elektroničkih medija, te kako i kada uvesti telefone, tablete, aplikacije i e-igre i postaviti ograničenja. Savjeti se odnose na djecu mlađu od pet godina.

Mala djeca dobro razumiju povlačenje i pomicanje i vole biti na uređajima. Što je prilično zgodno za roditelje. Predaju ih djeci, koja onda postanu tiha i mirna, i lakše se je nositi s njima. Istraživači iz cijelog svijeta, međutim, jasni su u jednoj stvari: dojenčad i zasloni osjetljivi na dodir ne bi se trebali miješati.

A mališanima i predškolcima treba pristup svesti na minimum. Zapravo, smjernice American Pediatric Association i American Psychological Association preporučuju nula vremena pred ekranom. Ovo se odnosi na djecu mlađu od dvije godine. A po mogućnosti ne više od sat vremena dnevno za djecu mlađu od 5 godina.


Koji je negativan utjecaj korištenja mobitela i tableta kod male djece?

Ekrani zapravo nemaju veliku obrazovnu korist, pogotovo u usporedbi sa stvarnim kontaktom licem u lice s roditeljima i drugim skrbnicima.

Pokazuje se da ekrani zapravo usporavaju društveni i emocionalni razvoj. Djeca zapravo trebaju gledati prava lica koja su u interakciji i koja reagiraju na njih u stvarnom vremenu.

Vrijeme ispred ekrana povezano je s lošijim fizičkim zdravljem, jer se djeca manje kreću i obično jedu više. Često i lošije jedu kad su pred ekranima.

Postoji utjecaj na vid djece, kao i poveznica s lošijim navikama spavanja.

Pokazalo se da ekrani negativno utječu na znatiželju i kreativnost.

Korištenje ekrana stvara napade bijesa i probleme u ponašanju.

Utječe na pamćenje i učenje, i mogu promijeniti način na koji dječji mozak reagira na nagrade i društvene situacije, koji nisu dobri za optimalan razvoj.

 

Koje su prednosti?

Neki tvrde da se socijalne vještine mogu naučiti i da postoji određena obrazovna prednost.

Postoje i oni koji smatraju da je oslobađanje od stresa ono za što su ekrani dobri i da mogu pomoći u razvoju finih motoričkih vještina. Nešto od ovoga može biti istina, ali djeca mogu sve to dobiti u mnogo većim dozama daleko od ekrana.

Tu je i argument da bi djeca mogla ostati zaostala ako ne budu na ekranima. No čini se da većina djece vrlo brzo shvati kako rade, bez obzira na to kako i kada im se predstave ekrani.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.