x

Koji orašasti maslac je najzdraviji?

Maslac od kikirikija je poznat kao zdrav izvor biljnih masnoća i proteina, no u zadnje vrijeme je hit i i bademov maslac pa se često postavlja pitanje koji je zdraviji.

Vrsta masti je najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir.

I bademov maslac i maslac od kikirikija sadrže visoko nezasićene masti, vrstu masti koja je povezana sa smanjenjem srčanih bolesti i boljom kontrolom šećera u krvi. Bez obzira na to, porcija bademovog maslaca s dvije kašičice sadrži otprilike 25 posto više nezasićenih masti od iste količine kikiriki maslaca.

Porcija maslaca od kikirikija ima i preko dvostruko više zasićenih masti nego porcija bademovog maslaca. Iako zasićene masnoće nisu nužno štetne, previše njih može povećati holesterol, što dalje može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Oba maslaca imaju slične hranjive vrijednosti. Dvije kašičice maslaca od kikirikija ili badema sadrže nešto manje od 200 kalorija.

No, maslac od badema je ipak zdraviji od maslaca od kikirikija jer ima više vitamina, minerala i vlakana. Bademov maslac sadrži skoro tri puta više vitamina E, dvostruko više željeza i sedam puta više kalcijuma od maslaca od kikirikija.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.