x

RIZIKE ZA ZDRAVLJE

Koju hranu je potrebno izbjegavati u trudnoći

Trudnoća je radosno vrijeme u životu mnogih žena, ali ujedno je i vrijeme kada morate paziti šta jedete više nego inače. To može otežati dobijanje hranjivih sastojaka koji su vam potrebni, ali uz praćenje preporuka stručnjaka može se uspostaviti uravnotežena prehrana.

Prema magazinu Insider glavna preporuka jeste izbjegavanje namirnica koje mogu izazvati trovanje i koje povećavaju rizik od bolesti koje se prenose hranom.

U to se ubrajaju sirovi ili nepasterizirani mliječni proizvodi, sirova ili djelomično nekuhana jaja, sirove školjke i morski plodovi, nekuhano, neoprano voće i povrće.

Potpunu listu možete naći u CDC-ovom izvještaju o hrani koja uzrokuje najviše trovanja.

Bolesti koje se prenose hranom posebno su opasne za trudnice jer ih u velikoj mjeri uzrokuju štetne bakterije koje mogu ugroziti trudnoću. Na primjer, listerija je bakterija koja se prenosi hranom i za koju je poznato da izaziva pobačaj, mrtvorođenče ili bolest novorođenčadi.

Ali samo zato što ovu hranu ne možete jesti sirovu, ne znači da je morate u potpunosti izbjegavati.


Isto tako, kako biste bili sigurni da još uvijek unosite dovoljno proteina i željeza u prehranu, također možete jesti kuhano povrće, mahunarke i grah.

Još jedna preporuka jeste izbjegavanje hrane koja sadrži značajne količine žive, a postoje potencijalni rizici kod jedenja morskih plodova.

Veća količina žive u ribi može proći placentnu barijeru i prouzročiti oštećenje središnjeg živčanog sistema u fetusu, a ribe sa visokom koncentracijom žive su: ajkula, Ahi tuna, marlin, sabljarka, velika tuna.

Akademija za nutricionistiku i dijetetiku preporučuje da trudnice konzumiraju do 300 grama plodova mora tjedno.

Također, važno je znati da ne biste trebali izbjegavati sve ribe, jer su omega-3 u ribi, EPA i DHA, izuzetno važni za razvoj fetusa, posebno za zdravlje mozga.


Međutim, dodatak ribljeg ulja se ne preporučuje, jer je izvor ribljeg ulja nepoznat i možda potiče iz izvora visoke žive.

Američko udruženje za trudnoću predlaže izbjegavanje hrane s jakim mirisima koja bi mogla uzrokovati mučninu, poput crvenog ili bijelog luka. Također je najbolje izbjegavati začinjenu ili masnu hranu.

Ako ste u drugom ili trećem tromjesečju, kako biste unijeli dovoljno kalorija ljekari preporučuju prehranu bogatu hranjivim sastojcima poput visokokvalitetnih kuhanih jaja, kikiriki putera, cjelovitih žitarica i graha.

Poznato je i da kofein uzrokuje mučninu kod trudnica, pa se mnogi odlučuju izbjegavati ga tokom trudnoće, pored straha od potencijalnih rizika. Međutim, Američki koledž opstetričara i ginekologa izvještava da je do 200 miligrama kofeina dnevno sigurno.

Ako i dalje osjećate mučninu, pokušajte češće jesti manje obroke, jer će to želucu biti lakše probavljivo.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.