x

KORISNA NAMIRNICA

Koju vrstu povrća biste trebali jesti ukoliko pokušavate izgubiti kilograme

Istraživanja su pokazala da zeleno povrće smanjuje rizik od srčanih bolesti, snižava krvni pritisak i nivo holesterola, a najnoviji podatak je taj da vam može značajno pomoći ukoliko pokušavate izgubiti kilograme.

Špinat je naročito korisna zelena namirnica u procesu mršavljenja, prenosi Eat This, Not That. Glavna prednost je ta što je špinat niskokaloričan: 100 grama sadrži samo 23 kalorije.

Drugi razlog zbog kojeg je špinat idealan za mršavljenje je taj što ima malu količinu ugljikohidrata. Prema istraživanju Healthlinea, 100 grama špinata sadrži samo 3,6 grama ugljikohidrata.


"Činjenica je da je smanjenje unosa ugljikohidrata ključno za gubitak kilograma. Konzumiranje špinata je odličan način da balansirate unos povrća i dijetu s malo ugljikohidrata", kazala je nutricionistkinja Jenny Champion.

Špinat je bogat vlaknima, tako da možete biti sigurni da ćete dugo biti siti i imati redovnu stolicu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ne trebate konzumirati pretjeranu količinu zelenog povrća.


Neki od negativnih efekata koje morate imati na umu su: otežavanje procesa mršavljenja, stvaranje bubrežnog kamenca i usporen rad štitne žlijezde.

Dakle, Champion je navela da je dovoljno jesti jednu šoljicu špinata dnevno kako biste dobili sve potrebne hranjive sastojke.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.