x

Koliko energije izgubi električni automobil u stanju mirovanja

Ljudi i kompanije koji donose odluku o kupovini električnog automobila vode računa o njegovoj nabavnoj cijeni i potrošnji u vožnji. Međutim, postoji i skrivena potrošnja kada automobil miruje.


Istraživanje koje je sproveo belgijski energetski startap Re.alto pokazalo je da troškovi mogu biti i do 600 evra na godišnjem nivou, ako se uzmu u obzir cijene struje u Belgiji.

Re.alto je startap koji se oslanja na razmjenu energetskih podataka. Ova kompanija ima ugovor sa nekoliko proizvođača automobila za obradu podataka sa električnih vozila.

"Menadžeri flote rekli su nam da procjenjena potrošnja često ne odgovara stvarnoj. Ovo zapažanje nas je podstaklo da dublje analiziramo potrošnju", rekao je Diter Jong iz ovog belijskog startapa.

Diter Jong i njegov tim otkrili su da je dodatna potrošnja električne energije uzrokovana potrošnjom tokom mirovanja u tzv. sleep modu. Ispostavilo se da je gubitak veći od očekivanog.

"Automobili koji miruju cijeli dan troše, u zavisnosti od modela, oko 3 kWh dnevno. To odgovara ukupnoj vrednosti od 1000 kWh godišnje", piše Monenergie.be.

Električni automobili neprestano prenose podatke korisničkoj aplikaciji: temperaturu, status baterije... Međutim, električni automobili su optimizovani za vožnju, a ne za prenos podataka. Ovaj proces troši mnogo više energije nego pametni telefon.

Najbolje rješenje za vlasnike je stavljanje automobila u sleep režim. Trenutno, većina vozača preferira standby mod, jer je na taj način auto povezan sa aplikacijom.

(B92)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.