x

Koliko je doručak važan za razvoj djece

Igra važnu ulogu u reguliranju apetita, nivoa hormona i broja kalorija koje sagorijevaju tokom dana.

Naša tijela koriste jednostavan šećer koji se zove glukoza kao gorivo. Glukoza se skladišti u jetri i oslobađa po potrebi. Kada se zalihe glukoze potroše, obično do sredine jutra nakon spavanja, ovaj izvor brze energije nije dostupan.


Hranljive materije

Rezultat je osjećaj gladi, smanjena koncentracija i umor, što sve može otežati učenje. Zbog toga je važno da budete sigurni da vaša djeca iz kuće ne izađu bez doručka.

Osim što je gorivo za tijelo, doručak, također, pruža ključne hranljive materije. Djeca koja doručkuju vjerovatnije će zadovoljiti svoje ukupne nutritivne potrebe. Kada djeca preskoče doručak, uglavnom ne nadoknađuju ključne hranljive materije propuštene u tom prvom obroku, kao što su željezo, kalcij i proteini, kasnije tokom dana, kažu stručnjaci.

Početak dana vašeg djeteta ispunjen zdravim obrokom može čak pomoći u borbi protiv gojaznosti. Istraživanja potvrđuju da je manja vjerovatnoća da će oni koji doručkuju biti gojazni od onih koji to ne čine. Teorija je da doručak igra važnu ulogu u reguliranju apetita, nivoa hormona i broja kalorija koje sagorijevaju tokom dana.


Bolji rezultati

Oni koji doručkuju imaju bolje rezultate testova, poboljšanu memoriju i fokus i manje je vjerovatno da će biti odsutni ili kasniti. Škole sa programima doručka prijavljuju manje problema u ponašanju i posjete školskoj medicinskoj sestri. Važno je da roditelji budu dobri uzori. Roditelji koji doručkuju sa svojom djecom mogu smanjiti šanse da ta djeca preskoče doručak za dvije trećine.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.