x

Koliko soli vam je dnevno potrebno?

Preporučeni unos soli je 1500 mg dnevno, ali većina ljudi konzumira dvostruko više.

Kada kažemo so, mislimo na kuhinjsku so, odnosno natrijumov hlorid pa unos soli treba ograničiti u kontekstu unosa natrija. Natrijum je mineral koji nam je prijeko potreban za život i njegova koncentracija u organizmu vrlo je konstantna.

Prekomjeran unos natrijuma, odnosno soli, pogoduje hipertenziji i razvijanju kardiovaskularnih bolesti.

Kako prepoznati jedete li previše soli?

Jedna od važnih uloga natrijuma u tijelu je da pomaže u ravnoteži tekućine, ali konzumiranje prevelikih količina natrijuma uzrokuje zadržavanje vode u organizmu.

Jedna od najvećih kratkoročnih posljedica jedenja puno soli je natečenost zbog koje vaša težina može skočiti i do nekoliko kilograma tokom noći.

Koji su pokazatelji da vaša prehrana sadrži previše soli?

Kada se radi o dugoročnim posljedicama, prekomjerni unos soli može dovesti vaše zdravlje u opasnost. Česte glavobolje ili bubrežni kamenci samo su neki od problema uzrokovanih prekomjernom konzumacijom soli.

S vremenom, najizraženiji simptom može biti visoki krvni pritisak na koji biste trebali obratiti posebnu pažnju jer je on jedan od vodećih uzroka smrti žena u svijetu.

Što učiniti ako ste pojeli previše soli?

Kako biste tijelo vratili u ravnotežu potrebno je dovoljno unijeti dovoljnu količinu vode i jesti hranu bogatu kalijumom jer on djeluje protivno natrijumu i snižava krvni pritisak.

Pokušajte što manje jesti izvan kuće jer restoranska jela često sadrže veće količine soli nego ona koja ste sami skuhali.

Koji su pametni načini smanjenja soli?

Dobra vijest je da nećete morati računati svaki miligram soli koji pojedete. Istina je da je so nešto što je vašem tijelu potrebno za pravilno funkcioniranje mišića i živaca, a ujedno i pojačava okus hrane, ali to nije jedini način na koji možete svoja jela učiniti ukusnijima.

Prilikom kuhanja preporučuje se okrenuti drugim začinima visokog ukusa, poput češnjaka i luka u prahu, a ljutinu unijeti kajenskom ili crvenom paprikom dok će limunov sok i ocat hrani će dodati svježinu.

Jedite svježu hranu kada god možete. Više od 40 odsto soli koja se dnevno konzumira dolazi iz 10 vrsta hrane, uključujući kruh, picu, juhe, grickalice i sir. Puno ovih namirnica su ultraprerađene sorte koje prehrambeni stručnjaci savjetuju izbjegavati.

Bez obzira koju hranu kupujete, pročitajte naljepnice kako biste bili svjesni koliko soli konzumirate jer će vam vaše srce kasnije biti zahvalno.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.