x

ZAVISI OD DOBI

Koliko vode dnevno trebaju piti djeca

Kada je u pitanju hidratacija djece i unos adekvatne količine vode, sve zavisi od dobi i težine mališana. Dnevne potrebe onih mlađih zadovoljit će nekoliko čaša dnevno što se povećava s dobi i težinom.

Voda je vitalna hranjiva tvar koja pomaže u kontroli tjelesne temperature, podržava zdravu probavu, izbacuje "otpatke" iz tijela, sprječava zatvor i još mnogo toga, zbog čega je veoma važno voditi računa o hidrataciji.

Količina tečnosti koju vaše dijete treba ovisi o njegovoj težini i fizičkoj aktivnosti. Prema Američkoj akademiji za pedijatriju (AAP) "djeci u dobi od 1-3 godine trebaju približno 4 čaše pića dnevno, uključujući vodu ili mlijeko. To se kod starije djece od 4-8 godina povećava na oko 5 čaša i 7-8 čaša za stariju djecu. "

Imajte na umu da najveći dio unesene tekućine treba biti voda, a količina će se povećavati u toplijim mjesecima. Sami modelirajte pravilnu hidrataciju - kad djeca vide roditelje kako neprestano posežu za vodom, bit će skloniji učiniti isto.


Poboljšajte ukus obične vode dodavanjem male količine voćnog soka ili cijeđenjem u vodu limuna, limete, narandže ili grejpa.

Također, vaše dijete ne treba uzimati tekućinu isključivo iz tečnosti. Sočno voće poput lubenice i bobičastog voća te povrće poput krastavaca mogu doprinijeti hidrataciji.

Ograničite unos gaziranih sokova - trudite se da voćni sokovi i elektrolitska pića budu na minimumu, a razrijedite ih vodom, jer sadrže puno šećera.


Izbjegavajte i pića koja sadrže kofein, poput ledenog čaja ili mnogih gaziranih pića, jer je kofein diuretik koji može doprinijeti procesu dehidracije povećavanjem gubitka tečnosti. Uz to, kofein kao stimulans može umanjiti simptome dehidracije.

Djeca su sklonija dehidraciji od odraslih jer se njihova tijela ne hlade tako efikasno, zbog čega je potrebno voditi više računa o pravilnom unosu vode. Opasnost nastaje kada tekućine napuštaju tijelo znojenjem brže nego što se zamjenjuju, a ozbiljna dehidracija može biti opasna po život.

Dobar znak pravilne hidratacije je svijetložuta ili bistra mokraća. Tamniji urin, umanjeno mokrenje, suha koža, ispucale usne i nedostatak suza prilikom plakanja mogu biti znakovi dehidracije. Međutim, dobra stvar je što se djeca prilično brzo rehidriraju te nije potrebno puno kako bi održali optimalni nivo.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.