x

Konačno razotkrivene predrasude o trudnoći!

Da li je moguće odrediti pol bebe na osnovu oblika trudničkog stomaka? Da li je s*ks tokom trudnoće bezbjedan? Šta god da ste do sada čuli, otkrivamo vam koje su tvrdnje istinite, a koje nisu…

Od trenutka kada vaša trudnoća bude očigledna, prijatelji, rodbina, čak i nepoznati ljudi na ulici, zasipaće vas brojnim savjetima. Iako će većina to činiti iz krajnje dobrih namjera, ono što ćete čuti često će biti zbunjujuće, potpuno pogrešno, a ponekada i zastrašujuće.

PREDRASUDA: Tokom devet mjeseci morate da svedete fizičke aktivnosti na minimum.

ISTINA: Iako je trudnoća stanje u kojem definitivno morate da odustanete od intenzivnih i rizičnih fizičkih aktivnosti (vožnja bicikla, kikboks, džoging…), redovno izvođenje vježbi umjerenog intenziteta donosi više koristi nego rizika. Istraživači su utvrdili da se žene, koje ostaju aktivne tokom cijele trudnoće, brže porađaju i vraćaju predtrudničku kilažu, bolje spavaju i izložene su manjem riziku od postnatalne depresije. Naravno, prije početka bilo kakvog režima vježbi, potrebno je da se konsultujete s ljekarom.


PREDRASUDA: Ako je stomak visok, nosite dječaka.

ISTINA: Vjerovatno ne postoji više predrasuda o trudnoći od onih koji se tiču određivanja pola bebe. Jedna od najčešćih jeste da manji, visoko postavljen stomak ukazuje na dječaka, a ravnomjerno raspoređena težina i širok stomak ukazuje na djevojčicu – što donekle ima objektivnog utemeljenja. No, sve ostale priče iz ove kategorije zaista spadaju, pa, u babske. Oblik stomaka mnogo više određuje vaša tjelesna građa i način reagovanja na trudnoću nego pol bebe.


PREDRASUDA: Ne smijete da jedete zrele i plave sireve.

ISTINA: Eh, zbog čega uvijek moraju da se žrtvuju najukusnija hrana i najprijatnije aktivnosti? Dugo vremena, svi medicinski stručnjaci savjetuju buduće majke da se odreknu zrelih, plavih sireva (kao što su rokfor, kamamber, bri) zbog rizika od infekcije hranom, kao što je listerioza. Inače, bakterija listerija može da uzrokuje pobačaj, defekte na rođenju, kao i da poveća rizik od novorođenačke žutice i infekcija oka. Dobra vijest je to što je lako izbjeći opasnost koju ova vrsta sireva predstavlja. Većina kupovnih sireva, uključujući kamamber i bris, jesu pasterizovani, što ih čini sigurnim za ishranu. Naravno, to morate da provjerite na pakovanju. Istovremeno, suzdržite se od kupovine mliječnih proizvoda na pijacama, jer ne možete da provjerite način na koji su proizvedeni.


PREDRASUDA: Treba da jedete za dvoje.

ISTINA: OK, jedite za dvoje, ali imajte na umu da je ta druga osoba ekstremno mala. Dakle, trudnoća ne može da vam pruži savršen izgovor da jedete (mnogo) više. Zapravo, pojačana ishrana znači samo 200 do 300 dodatnih kalorija dnevno. Prejedanje i uzimanje neodgovarajućih namirnica može da uzrokuje komplikacije u trudnoći, kao što su gestacioni dijabetes i prekomjerno uvećanje tjelesne težine (obje pojave su faktori rizika za majku i bebu i mogu da otežaju porođaj). S druge strane, pravilna i uravnotežena ishrana tokom trudnoće – prije nego zbrajanje kalorija – ključna je stvar i osigurava unos potrebnih materija, prvenstveno kvalitetnih proteina (jaja, meso, riba i mahunarke).


PREDRASUDA: Ne treba da farbate kosu tokom trudnoće.

ISTINA: Ne postoji čvrst naučni dokaz o štetnosti farbe za kosu na nerođenu bebu. Istovremeno, ne postoji dokaz ni o tome da je u pitanju bezbjedan postupak. Iako su formule većine današnjih farbi za kosu mnogo blaže i manje štetne u odnosu na one iz osamdesetih godina, većina ljekara savjetuje buduće majke da se suzdrže od tretmana kose tokom prvog tromjesečja. Pigmenti u tamnim farbama snažno djeluju i prodiru kroz kožu glave za nekoliko minuta, a mogu da se detektuju u leukocitima nakon nekoliko sati. Osim potencijalno toksičnog dejstva hemijskih materija u farbi za kosu, postoji i povećan rizik od alergijskih reakcija, zbog izmijenjenog imunološkog mehanizma, čak i ako nikada ranije niste doživjeli takvo iskustvo.


PRERASUDA: Tople kupke su štetne.

ISTINA: Kada osjećate bolove u svim zglobovima i mišićima, a analgetici nisu opcija, onda je topla kupka jedino što pada na um. Međutim, eksperti kažu da to nije dobra ideja. Povišena temperatura majčinog tijela predstavlja rizik za nerođenu bebu, naročito u ranoj trudnoći, kada se plod još razvija. U prvom tromjesečju, pretopljavanje (pregrijavanje) organizma može da poveća rizik od oštećenja neuralne cijevi, kao što je Spina bifida. Osim toga, u trudnoći se povećava rizik od dehidratacije i vrtoglavice (zbog pada krvnog pritiska), a boravak u sauni, ili topla kupka, mogu da pogoršaju stanje. Ipak, male su šanse da ćete se dovoljno dugo zadržati na takvoj temperaturi da bi se značajno povećala vaša tjelesna temperatura. Efikasna metoda određivanja adekvatne bezbjedne zagrijanosti vode: ako ne možete odmah da uđete u kadu sa vodom i da sjednete, onda je temperatura vode previsoka, i obrnuto.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.