x

Stvoreni preduslovi

Korak ka spasu bh. rukometa: RS BiH imenovao novi Upravni odbor od po četiri člana iz tri saveza

Rukometni savez BiH danas je na vanrednoj skupštini imenovao novi Upravni odbor, a njega će činiti po četiri člana iz tri saveza - Federacije BiH, Republike Srpske i "Herceg-Bosne".

UO Rukometnog saveza RS-a i UO RS FBiH kao osnivači RS BiH sazvali su vanrednu skupštinu Rukometnog saveza BiH danas u hotelu Hollywood na Ilidži, a s ciljem da u najkraćem roku osiguraju uvjete za početak takmičenja za rukometašice i rukometaše u Premijer ligi BiH, u Kupu BiH te u takmičenjima mlađih dobnih grupa na razini BiH.


Na sjednici je prisustvovalo 45 delegata koji su upozorili na nepostojanje Poslovnika o radu Skupštine, ali i na nelogičnosti u Statutu koje su otežavale rad čime bi se novoizabrano rukovodstvo trebalo baviti u narednih mjesec dana.

Predsjednik Skupštine Rukometnog saveza BiH Branko Vukojević izrazio je nadu da će se nagomilani problemi riješiti, napominjući da je danas postignuto samo privremeno rješenje, ali i dodajući da bi ovo EHF-u trebala biti poruka da se krenulo u rješenje problema.


Prema prvim informacijama, Upravni odbor sada može formirati sportska udruženja, što će i biti njihov zadatak, a očekuje se da će onih odmah formirati jedno udruženje za domaće takmičenje i jedno za reprezentaciju. Na taj način će se omogućiti da udruženja dobiju ID broj i žiro-račun, što će dovesti do deblokade Rukometnog saveza BiH. 

"Sigurno je da imamo realne preduslove za funkcionisanje. Očekuje nas jedan trnovit put, da pokažemo šta je stvarni problem i izađemo iz pravne zavrzlame u kojoj smo se ni krivi ni dužni našli. Ovdje nije upitna ni volja ni želja ljudi koji su sada izabrani niti onih koji su ranije obavljali ovu funkciju, problemi su bili unutar sistema državne uprave", kazao je Vojislav Rađa za Klix.ba. 


Selektor rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman, prenosi Fena, smatra da se izborom novog rukovodstva nije riješio osnovni problem nepostojanja računa Rukometnog saveza BiH te izmirenje dugova EHF-u, upozoravajući da bi suspenzija reprezentaciji značila suspenziju rukometa u BiH.

Novi Upravni odbor ima rok od mjesec dana kako bi riješio sve probleme koji su se u posljednje vrijeme nagomilali na Rukometni savez BiH, čime bi ispunili obaveze prema EHF-u, a koji je tokom posljednjih mjeseci imao i previše razumijevanja za bruku i sramotu u koju se Rukometni savez BiH doveo.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.