x

Koristi od igre na otvorenom za djecu zimi

Tijekom zime više smo skloni držati djecu u kući zbog brige da ćete se prehladiti, međutim igre na otvorenom za djecu zimi zapravo nude mnoge dobrobiti za koje ne znamo.

Kao i kod mnogih stvari u životu, skloni smo usvojiti ponašanja i ideje naše kulture jer je to ono na što smo navikli. Kako bismo Vam pomogli uvesti nove promjene daje razloge zašto bi igre na otvorenom za djecu zimi bile jako korisne za njih.

Igranje na otvorenom opskrbljuje djecu esencijalnim vitaminom D

Možda ne mislite da u zimskim mjesecima ima dovoljno sunca da bismo zadovoljili dnevne potrebe za vitaminom D, ali to nije baš tako. Dok odrasli mogu uzimati dodatke vitamina D kako bi nadoknadili nedostatak sunca, djeca to ne mogu. Vitamin D još je bitniji za djecu jer potiče apsorpciju kalcija, osigurava snažan rast kostiju. Također sprječava deformacije kostiju poput rahitisa, stoga je važno da ih izlažemo suncu i zimi.


Bolje za zdravlje djece

Zdravstvena dobrobit igre na otvorenom je to što je bolja za zdravlje. Kako virusi i bakterije zimi prevladavaju, važno je izaći vani gdje ima svježeg zraka. S obzirom da se klice koje unosimo u kuću uvijek iznova recikliraju kroz naše ventilacijske otvore. Za djecu je izlazak vani također bitan za razvoj snažnog imunološkog sustava. Odlaskom vani dolaze u kontakt s bakterijama u prirodnom okruženju. I što više vremena provode vani, manja je vjerojatnost da će razviti autoimune poremećaje i alergije u budućnost.

Svježi zrak je zdrav i zimi!

Izlaganje hladnoći ne mora nužno uzrokovati prehladu. Zapravo, ako smo prikladno odjeveni, svjež zrak je zdrav za sve čak i zimi. Kada ljudi provode puno vremena u zatvorenim prostorima, posebno kada su pregrijani, klice se lako prenose s jedne osobe na drugu. Zato je igra na otvorenom ključna! Omogućuje djeci udisanje svježeg zraka i smanjuje širenje infekcije i omogućuje im trošenje energije.


Igra na otvorenom pruža prilike za bolju tjelovježbu

Svi znamo da bismo odrasli trebali vježbati barem 30 minuta dnevno. Za djecu se savjetuje da imaju 60 minuta dnevno, a to je još važnije tijekom zime. Kada djeca ne vježbaju dovoljno, taj višak energije može utjecati na njihov ciklus spavanja i apetit. To zauzvrat utječe na njihov razvoj i sposobnost održavanja zdrave tjelesne težine.

Pomaže djeci u razvoju

Slično kao i tjelovježba, igra na otvorenom također pruža prilike za učenje i razvoj, od kojih su neke isključivo u zimskim mjesecima. Fizički i kognitivni izazovi poput “kako ću čvrsto nabiti ovaj snijeg da bih napravio snjegovića?”. I svijest da trebaju prilagoditi svoje ponašanje u ovom novom skliskom i manje sigurnom okruženju, osigurava da razviju vitalne vještine.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.