x

Korona napada najslabiju tačku u tijelu mladih: Podmukli virus može da vam uzme život ako se ne otkrije na vrijeme!

U Srbiji već danima raste broj oboljelih od korone, a među njima je sada najviše mladih između 20 i 50 godina, od kojih neki imaju i težu kliničku sliku. Stručnjaci objašnjavaju da i mladi mogu imati neku hroničnu bolest ili narušen rad nekog organa, za šta prije nisu ni znali, a da ovaj virus nalazi slabu tačku kako bi zatim oslabio cijeli organizam.

Samo u Beogradu je trenutno više od 210 studenta pozitivno na koronavirus, a imunolog Srđa Janković objašnjava da povećanje broja mlađih pacijenata odslikava i mehanizam zaražavanja.

- Rizik od komplikacija kod mladih je manji nego kod starijeg stanovništva, ali svako može da ima Ahilovu petu, a da to i ne zna. Mladi nisu najrizičnija grupa, ali u svakoj grupi ima osoba koje su osjetljive, a da to ne i znaju - rekao je dr Janković i dodao da dokle god je koronavirus prisutan u populaciji, ima dovoljan potencijal da naudi građanima.


Infektolog i dugogodišnji direktor Infektivne klinike u Beogradu prof. dr Dragan Delić i dodaje da sada više obolijevaju mlađi, jer se oni više kreću, a samim tim su više na izvoru zaraze.

- Starija populacija je svakako odgovornija i više se čuva, dok se mladi više kreću, od utakmica do klubova, i samim tim imaju više šansi da obole. Povodom toga da sada dolaze i mladi s teškom kliničkom slikom, mislim da je to igra statistike. Ako ima više mladih pacijenata, ima više šansi da neko od njih razvije i težu sliku ili da ima neku slabost za koju nije ni znao. To nije dokaz i ne postoji nijedna međunarodna studija koja bi potvrdila da se virus promijenio, postao virulentniji ili počeo više da napada mlade - kaže dr Delić.


Dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, koji je sada kovid bolnica, kaže da je starosna struktura njihovih pacijenata trenutno 52,3 godine:

- Ovaj virus napada prije svega respiratorni sistem, a radi se o tome da kod onih koji imaju hronična oboljenja dovodi do pada imuniteta i pogoršanja tog hroničnog oboljenja. Trenutno imamo oko 300 pacijenata, oni koji imaju zapaljenje pluća se liječe kiseonično, ali uglavnom su u stabilnom stanju. Kod nas dolaze građani uglavnom sa simptomima kašlja i visokim temperaturama, ali naravno i asimptomatski slučajevi, koji se s terapijom otpuštaju na kućno liječenje. Molim građane da se ne liječe sami.


VIRUS POGUBAN ZA OVE ORGANE

- pluća

- respiratorni sistem

- bubrezi

- jetra

- srce

PREPORUKE ZA MLADE

- nošenje maske u svim zatvorenim prostorijama

- održavanje socijalne distance od minimum jednog metra

- izbjegavanje mjesta okupljanja velikog broja ljudi, čak i na otvorenom

- izbjegavanje odlaska u noćne klubove

.

.

.

.

.

Izvor: Pink.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.