x

Koronavirus je proizveden u laboratoriji? Strašno saznanje naučnika sa Tajvana!

Ljudi su vjerovatno sintetizovali COVID-19, iako je potrebno još istraživanja da bi bili sigurni u to, rekao je jučer istraživač za javno zdravlje Nacionalnog tajvanskog univerziteta (NTU) Fang Či-tai .

Fang je to izjavio tokom seminara za prevenciju bolesti koji je na NTU-u održalo Tajvansko udruženje za javno zdravlje. Udruženje je pozvalo nekoliko profesora i istraživača javnog zdravlja na prezentacije, koje su emitovane uživo putem Fejsbuka.

Tokom prezentacije, Fang se osvrnuo na brojne hipoteze koje su iznijeli strani istraživači, uključujući i mogućnost da je virus procurio sa Instituta za virusologiju Vuhan.


Čuo je za mnoge istraživače iz SAD i Evrope koji tvrde da je virus neraskidivo povezan sa institutom, rekao je Fang, dodavši da je ova tvrdnja veoma moguća jer su u toj laboratoriji čuvani uzorci virusa SARS-a, ebole i drugih smrtonosnih virusa. .

S obzirom na loše rezultate Kine u upravljanju sigurnošću u laboratoriji i ukupnoj laboratorijskoj kulturi, velika je vjerovatnoća da je virus pobjegao iz te institucije, rekao je.

Analize COVID-19 pokazale su da postoji 96-postotna genetska sličnost sa virusom šišmiša RaTG13 na institutu, rekao je. Iako virusi moraju biti najmanje 99 posto slični da bi ih nazivali „istima“, posebno su razlike navele istraživača da nagađaju da je COVID-19 proizveden modifikacijom RaTG13, rekao je.


Francuski istraživački tim koji je ispitao sekvencu gena COVID-19 otkrio je da ima četiri više aminokiselina od ostalih koronavirusa, rekao je on i dodao da to olakšava njegov prenos.

Nalazi su doveli pojedince da spekulišu o tome da li su kineski naučnici namjeravali da razviju teži virus od SARS-a, rekao je. Ako je to bila njihova namjera, čini se da su uspjeli, dodao je Fang.

Mutacije virusa koje se prirodno javljaju samo rezultiraju malim, jedinstvenim promjenama, rekao je, dodavši da ne bi normalno da prirodno mutirani virus iznenada preuzima četiri aminokiseline. Iako ovako velika mutacija nije nemoguća, vrlo je malo vjerovatno, rekao je on.


Međutim, samo interna administrativna kontrola u institutu mogla bi isključiti tvrdnju da je virus proizveden tamo, rekao je. Takva istraga bi zahtijevala pristup laboratorijskim dokumentima, što se vjerovatno neće dogoditi u kratkom roku, dodao je.

Utvrđivanje izvora koronavirusa ima važne implikacije na epidemiologiju, rekao je Fang, dodajući da ako se virus ne pojavljuje u prirodi, vjerovatno će se u potpunosti otkloniti. To se prilično razlikuje od oblika gripa, koji se ne mogu lako iskorijeniti, jer su dio ekosistema, dodao je Fang.

.

.

.

.

.

(Espreso.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.