x

Koronavirus pred vratima Balkana: Opasna zaraza širi se Italijom, zaraženo 132 ljudi! Gradovi u izolaciji!

Smrtonosni koronavirus sve je bliži Balkanu! Ova opasna zaraza proširila se na sjeveru Italije, gdje je zaraženo više od 132 ljudi, dok je dvoje preminulo, a neki su gradići stavljeni u izolaciju!

Najugroženiji su regioni Lombardija i Veneto, koji predstavljaju srce italijanske industrije pa je italijanska vlada odlučila da 10 gradova i opština iz ovih regiona u kojima ima najviše zaraženih stavi u izolaciju, pa su ulice avetinjski opustjele.

Zatvorene su škole i zabranjena javna okupljanja, odlučeno je da se čuveni karneval u Veneciji završi ranije od planiranog. Kako bi spriječio da se njegovi gosti zaraze koronavirusom, kreator Đorđo Armani odlučio je da se njegova revija, u sklopu Italijanske nedjelje mode u Milanu, održi iza zatvorenih vrata.


Prvi slučaj koronavirusa u Italiji otkriven je kod 38-godišnjeg muškarca u gradiću Kodonjo, jugoistočno od Milana, koji se razbolio nakon susreta s prijateljem koji je boravio u Kini. Zasad su u Italiji od koronavirusa preminule dvije osobe.

Uznemirenost je prisutna i u Hrvatskoj, pošto su dvije osobe, jedan mladić sa studentske razmjene iz Italije i hrvatska državljanka koja je došla iz Padove, bile smještene na Infektivnu kliniku u Rijeci zbog sumnje na koronavirus. Međutim, rezultati su pokazali da oni nisu zaraženi ovim opasnim virusom. Zbog mjera predostrožnosti, iz Italije se vratilo i pedesetak srednjoškolaca iz Omiša, koji su posjetili Padovu, Veronu i Veneciju.


Među velikim brojem srpskih državljana koji žive i rade u sjevernoj Italiji za sada, kako je za Kurir potvrdio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, nema zaraženih. - Petoro, od 11 srpskih državljana sa kruzera „Dajmond princes“, koji su od ranije u izolaciji, oseća se dobro, kao i mladić koji je sa istog broda stigao u Italiju, gdje se nalazi u karantinu. Crnogorski državljanin sa istog broda još uvijek je u kabini i nije još prebačen u bolnicu - rekao je Dačić.

Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“, potvrdila je za Kurir da su državljani Srbije, bračni par Šević, koji su stigli sa kruzera iz Japana, dobro. - Čekaju se nove informacije u vezi sa rezultatima testiranja 11 naših državljana, koji se još uvek nalaze na tom kruzeru - rekla je ona.

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je da je epidemija koronavirusa najozbiljnija kriza koja je pogodila Kinu od uspostavljanja komunističkog režima 1949. godine.

.

.

.

.

.

.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.