x

Sparsi poraženi u majstorici

Košarkaški spektakl u Mostaru, Zrinjski u finalu!

Sinoć je u Mostaru odigrana majstorica polufinalne serije Zrinjskog i Sparsa. Nakon sjajne utakmice bolji su na kraju bili domaći koji su na kraju stigli i do ubjedljive pobjede od 88:72 i plasmana u finalnu seriju play-offa za prvaka BiH. 

Susret u prepunoj dvorani u Mostaru je bio izuzetno zanimljiv i neizvjestan od samog starta. Prva dionica je ponudila bespoštedno nadmetanje, a na kraju je završena neriješenim rezultatom, 19:19.


Sparsi su uspijevli čuvati koliko-toliko vodstvo tokom druge četvrtine. Na svaki pokušaj Zrinjskog da izjednači ili preuzme prednost košarkaši iz Sarajeva su uglavnom odgovarali poenima, a briljirao je Rogić.


Slična situacija se gledala i u trećoj četvrtini. Ipak, Zrinjski je stalno bio veoma blizu. Dvije minute prije kraja treće dionice domaći poravnavaju na 54:54, ali ne uspijevaju preuzeti vodstvo jer Durmo postiže poene pod faulom, pa Sparsi ponovo imaju +3. Domaći košarkaši su se mučili sa linije za slobodna bacanje, ali su ponovo uspjeli izjednačiti pola minute do kraja treće četvrtine (57:57).


Ipak, Durmo pogađa trojku sa zvukom sirene, pa Sparsi u zadnju četvrtinu ulaze s prednošću 60:57.


Zrinjski nakon dvije minute velike borbe poravnava na 60:60, a onda Sokolović pogađa za prednost domaćih. Ujedno je +3 bila do tada i najveća prednost Zrinjskog na susretu. Povisio je potom Ramljak na +5, ali Sparsi ubrzo smanjuju na 65:63.


Nastavila se sjajna utakmice u Mostaru trojkom Sokolovića za oduševljenje domaće publike, a potom je Ramljak ubacio trojku za +8 Zrinjskog nešto više od četiri minute do kraja utakmice.


Smajlagić je povisio na +10 i potom iskoristio dodatno slobodno bacanje. Mogla se tada naslutiti pobjeda Zrinjskog, Sparsi nisu imali odgovor na ovu sjajnu seriju domaćih. Držali su domaći prednost na 10-ak poena razlike do samoga kraja, a Sparsi su se počeli mučiti u organizaciji napada, a odličnu rolu u dresu Zrinjskoj je u finišu imao Murray.


Zrinjski je tako slavio pobjedu i sa 2-1 u seriji izborio prvo finale prvenstva BiH u kojem će snage odmjeriti sa Igokeom koja je u polufinalu izbacila sarajevsku Bosnu.

Kod pobjedničke ekipe su najefikasniji bili Toure Ahmed Murry i Marko Ramljak sa po 21 ubačenim poenom, dok je Smajlagić dodao 14 poena.


Kod Sparsa se istakao Ibrahim Durmo koji je ubacio 20 poena, dok je 17 dodao Roko Rogić. Treba istaći da je Rogić dodao još i devet skokova i sedam asistencija.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.