x

LONDON

Kraljicin kovčeg spušten u trezor kapele u Vindsoru, privatna sahrana večeras!

Kraljica Elizabeta II danas će biti večeras sahranjena u Londonu u užem krugu porodice. Državnoj sahrani je prisustvovalo više od 500 zvaničnika iz cijelog svijeta, a događaj, koji mediji nazivaju "sahranom vijeka", pratili će milioni ljudi širom svijeta putem uživo prenosa.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan (Sadiq Khan) zahvalio je "stotinama hiljada" ožalošćenih koji su doputovali u London da odaju počast kraljici Elizabeti II.

Kan je u ponedjeljak također izrazio svoju "iskrenu zahvalnost" osoblju u policiji, hitnoj pomoći, transportu i drugima koji su "neumorno radili kako bi ovo omogućili u našem gradu".

18:07 Članovi kraljevske porodice napuštaju kapelu sv. Đorđa

Članovi kraljevske porodice koji su prisustvovali misi zadušnici kraljice Elizabete II polako napuštaju kapelu sv. Đorđa. Za 19.30 sati po lokalnom vremenu najavljena je privatna sahrana poslije koje će Elizabeta biti sahranjena pored svog supruga princa Filipa.

18:03 Događaj u kapeli sv. Đorđa označava kraj javnih ceremonijalnih aranžmana za pokojnog monarha. Privatna sahrana za porodicu će biti održana u ponedjeljak navečer.

Kraljicin kovčeg će biti prebačen u Memorijalnu kapelu kralja Džordža VI, koja se nalazi na drugom mjestu u Sent Džordžu, gdje će biti sahranje zajedno sa svojim voljenim suprugom princom Filipom.

Spomen-kapela je mjesto gdje su sahranjeni kraljicin otac i majka i gdje se nalazi kovčeg u kojem se nalazi pepeo kraljicine sestre, princeze Margaret.

17:52 Kovčeg spušten u trezor

Kovčeg sa tijelom kraljice Elizabete spušten je u trezor u kapeli Svetog Đorđa u Vindsoru.

17:45 Prije završne himne, Carska državna kruna, Kugla i Žezlo uklonjeni su sa kovčega i postavljeni na oltar.

17:25 Služba je dogovorena je s kraljicom prije njezine smrti. Vodit će ju David Koner (Conner), dekan Vindsora. Blagoslov će izreći nadbiskup Kanterburija Džastin Velbi.

17:23 Kraljicin kovčeg položen je na mjesto u kapeli u kojoj se održava misa. Hor pjeva psalam 121, a orguljaš je Sir Henri Valford (Henry Walford), nekadašnji orguljaš u kapeli sv. Đorđa.

Tokom mise, hor će izvesti kompoziciju koja je svirala i tokom sahrane princa Filipa.

17:16 U kapeli sv. Đorđa u Vindsoru počela je misa zadušnica za kraljicu Elizabetu.

17:10 Kraljicin kovčeg ispred kapele

Kovčeg sa tijelom kraljice Elizabete stigao je ispred kapele Svetog Đorđa, gdje će uskoro biti sahranjena. 

17:00 Povorka s kovčegom kraljice Elizabete stigla u Vindsor. Pridružili su joj se članovi kraljevske porodice.

16:55 Elizabetini omiljeni psi na nalaze se na posljednjem ispraćaju kraljice.

16:50 Gajde prate povorku

Povorku do Vindsora prate gajbe. Muzičari na gajdama sviraju Sky Boat Song dok povorka prolazi uz Long Walk.

16:37 Pristižu gosti u kapelu sv. Đorđa

U kapelu sv. Đorđa u dvorcu Vindsor počeli su stizati gosti. Među njima je bivši britanski premijer Toni Bler i njegova supruga Šeri.

16:24 Krenula nova povorka

Krenula je nova povorka s kovčegom kraljice predvođena pripadnicima Kraljevske konjice. Procesija će na putu prema Vindsoru proći pet kilometara.

Kraljevska porodica će se pridružiti povorci prema kapeli sv. Đorđa. Ondje će na misi biti 800 ljudi, uključujući i članove osoblja kraljice Elizabete II.

16:08 Kraljicin kovčeg stigao je kod dvorca Vindsor.


Izvor: Avaz 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.