x

Zenica

Kreativna bašta svečano otvorila vrata posjetiocima! (Foto)

Protekli vikend na odavno zaboravljenoj lokaciji u gradu – plato Preporoda (ex bašta Doma Armije), neformalna grupa mladih svečano je otvorila kutak za mlade pod nazivom „Kreativna bašta“ i time ovoj izvanrednoj lokaciji udahnula novi život. 

Otvorenje Kreativne bašte simbolizira kako na mladima svijet ostaje ukazujući na mogućnosti koje naš grad ima ukoliko svojoj omladini pruži podršku i prostor za napredak. Manifestaciju otvorenja posjetio je veliki broj građana Zenice, a tokom cjelodnevnog programa imali su priliku uživati u teambuilding aktivnostima, bloku društvenih igara, muzičkim gostima i plesnim radionicama zahvaljujući kojim su napravili svoje prve plesne korake u tango, bachata i salsa ritmovima.

Gosti ove manifestacije dali svoj pečat kompletnom danu, a oni su bili: Leonarda Šoko (gitara), instruktori Tango Young plesne škole – Dino Omerspahić i Nađija Okan, kao i Adin Kadrić koji je posjetitelje učio korake bachate i salse.

Cijela priča Kreativne bašte počin je još u aprilu mjesecu ove godine kada se grupa mladih ljudi okuplja na radionici Dijalog u zajednici, koji kroz projekat „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“ implementira Međunarodna organizacija za migracije, a finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Dakle, njihov projekat radi na rješavanju problema nepostojanja adekvatnog prostora i aktivnosti za mlade, koji bi im bio dostupan 24 sata dnevno za edukativne radionice, neformalna druženja i organizovanje raznih kulturnih i umjetničkih manifestacija. Pored dostupnosti ovog prostora, njegova prednost jeste što u vremenu pandemije koju živimo već dvije godine, plato na otvorenom nudi bezbroj mogućnosti da se aktivnosti realizuju uz poštivanje epidemioloških restrikcija i mjera.

Aktivnosti koje su planirane u narednom periodu i koje su otvorenog tipa za sve zainteresovane, jesu:

Edukacija prve pomoći,

Filmsko veče,

Dan društvenih igara,

Veče poezije,

Edukacija o poduzetništvu i finansijskoj pismenosti,

Takmičenje u slikarstvu i fotografiji,

Turnir u šahu,

Edukacija o pravima žena i djevojčica,

Edukacija izviđačkih vještina i mnoge druge o kojima možete biti blagovremeno obaviješteni ukoliko zapratite njihovu Instagram stranicu @kreativnabasta.

Ovom prilikom mladi se zahvaljuju Međunarodnoj organizaciji za migracije na odličnom programu podrške mladim ljudima u preko 15 gradova u BiH, kao i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva koja sve ove aktivnosti finansijski podržava. Također se zahvaljuju i na iznimnoj podršci Bosanske zajednice kulture „Preporod“ čije je rukovodstvo prihvatilo ideju da im plato ispred Doma Armije daju na korištenje, kao i prostorije za skladištenje inventara za realizaciju aktivnosti. U svrhu realizacije dogovorene saradnje, mladi su potpisali Sporazum sa BKZ Preporod koji je pokazatelj ozbiljnih i prijateljski nastrojenih namjera dvije strane potpisnice.

Ovaj sporazum inicira uključenje Gradske uprave grada Zenice u samu realizaciju projekta, na način da će omogućiti mladima da dobiju finansijsku podršku u vidu doprinosa zajednice od strane Grada. Zahvaljuju se u to ime i Gradskoj upravi Grada Zenice na iskazanom interesu da u narednom periodu učestvuje u unaprijeđenju ovog prostora za kreativno izražavanje i učenje mladih ljudi, tako što bi finansijski podržali renoviranje bine koja je sastavni dio platoa Preporoda. Mladi su optimistični da će i taj korak doći uskoro. Prijatelji ovog projekta su i članovi novoformiranog Udruženja „Mreža roditelja grada Zenice“ koje je također proizašlo iz aktivnosti IOM-a.

Aktivnosti mladih u otvorenom kutku se nastavljaju već narednog vikenda, pridružite im se!

.

.

.

.

Pahuljko / zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.