x

Ispao iz igre za donora

Kristijan obećao Milici bubreg, ali ništa od toga: Uradio nešto što nikako nije smio!

Milica Adamović, djevojka kojoj je potreban bubreg i za čije je liječenje sakupljen novac, ove nedelje bi trebalo da dobije informaciju ko od potencijalnih donora može da joj pokloni organ, ali, s obzirom na to da se Kristijan Golubović, koji se prvi javio da joj pomogne, tetovirao prije 3 dana, automatski je ispao iz "igre".

Naime, tetovaža "stopira" svaku vrstu donorstva na 180 dana, odnosno, šest mjeseci, a kako su Milici ljekari dali samo 6 mjeseci života, njoj je bubreg prijeko potreban u što kraćem roku. Kristijan je rekao za Telegraf.rs da nije znao da svježe tetovirani ne mogu da budu donori, i izrazio nadu da jedna mala sličica neće pokvariti njegovu želju da pomogne Milici. Ubijeđen je i da od svih potencijalnih donora jedino on odgovara.


- Nemam sidu, nemam ništa. Zdrav sam. Sterilne su igle, iz Amerike koje se preda mnom iznesu. To je površinski dio kože, ne ide u krv. Nemam od koga da dobijem. Sam od sebe ne mogu da dobijem, sam sebe sam tetovirao i moju djevojku. Malo smo se tetovirali - rekao je Golubović za Telegraf i dodao da nije znao da od tetoviranja mora da prođe 6 mjeseci da bi bio donor, ni krvi ni organa.


- Znači, trebalo bi da su neki već umrli odavno. Ja sam donator krvi, dao sam je 40 puta do sada, a sav sam istetoviran. Baš se sjećam da sam uradio grudi i dao krvnu plazmu dečku za jetru. Ozdravio je jedno vrijeme, ali je nažalost poslije 7, 8 godina, preminuo. Ja sam čist, uglavnom, kao drijen.

Dodaje da ne vjeruje da bi jedna mala slika, urađena sterilnim iglama, mogla da spriječi da odu u Istanbul, ako su kompatabilni.


- Neće to ništa pokvariti. Ja sam anđeoski nastrojen. Kome god da sam pomogao, dobro mu je išlo. Ja sam ubijeđen da će ona dobiti moj bubreg od svih, mada ima dosta donatora. Moja krv je ista kao što je bila i prije. Ne tetoviram se ja u zatvoru, burgijom na ulici, ja se tetoviram u mojoj kući, sterilnoj, sa najboljim svjetskim mašinama, sa najskupljim majstorima - izričit je on.


On objašnjava da ne može svako da bude dobar, i da se baš rijetko dešava da recipijent, odnosno, primalac organa bude kompatabilan sa nekim ko mu nije krvni srodnik.

- Mora da se uradi tipizacija tkiva i pogleda krv donatora. Izuzetno je rijetko da se nađe da bubreg donora baš odgovara, a da nije od srodnika. Zato se uvijek i gleda da se uzme od srodnika - oca, majke, brata.

.

.

.

.

.

Izvor: Telegraf.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.