x

Krompir zdravljem odiše, ali plavi još i više

Krompir je veoma kvalitetna namirnica. Bogat je energijom i u prošlosti je mnoge naraštaje spasio od gladi. Osim toga, sadrži vlakna, mineralne tvari, a zanimljivo je da je značajan izvor vitamina C.

Pored crvenog i bijelog, koje najčešće konzumiramo, plavi krompir je novo - staro povrće čije su visoke nutritivne vrijednosti ponovo otkrivene.

Upravo on je prva sorta krompira, a uzgajao se i za prodaju na kraljevskom dvoru, gdje je bio omiljeno jelo. Plavi krompir nije onaj ružičaste kore, a bijele sredine, kojeg iskusne domaćice smatraju najboljim za salatu. Plavi krompir je baš cijeli plavo-ljubičast. Osim što djeluje dekorativno, može biti od koristi našem zdravlju.

Porijeklom je iz Južne Amerike i nutritivno je sličan uobičajenom krompiru, ali uz dodanu zdravstvenu vrijednost.

Sadrži flavonoide, antocijanine i beta-karotene, koji djeluju kao snažni antioksidansi, te dijetalna vlakna.

Dugotrajnim korištenjem plavog krompira, u inače uravnoteženoj prehrani, možete iskoristiti njegove zdravstvene prednosti poput povoljnog djelovanja na probavu i zaštitu organizma.

Plavi ili ljubičasti krompir (peruanski krumpir) namirnica je koja potiče iz peruanskih Anda.

Riječ je o starinskoj sorti koja je nekada bila omiljeno jelo na kraljevskom dvoru, ali se upotreba smanjila nakon pošasti krompira u Evropi.

Peruanski krompir je prema tome i prva vrsta krompira koja je otkrivena u svijetu. Danas se obično ne uzgaja, međutim popularnost mu je drastično porasla u zadnjih nekoliko godina jer ima izrazito visoke nutritivne vrijednosti.

Plavi krompir može se konzumirati pržen, kuvan ili pečen. Osim toga, može se koristiti u gotovo svakoj vrsti kuhinje koja preferira konzumaciju krompira. Listovi su zeleni, a stabljika blago ljubičasta. Cvijet je isti kao i kod ostalih vrsta krompira. Ljubičasti odnosno plavi krompir bere se početkom jeseni te se sprema kao i ostale vrste.

Plavi krompir je pravo nutritivno bogatstvo

Kao i druge vrste krompira, sadrži veliki udio ugljikohidrata te vrlo malo proteina. Uz njega je najbolje konzumirati namirnice koje su bogate proteinima.

Bogat je antioksidansima, kao što su antocijanini i beta karoten, a može se pohvaliti i velikim udjelom dijetalnih vlakana. Upravo su vlakna ta koja su zaslužna za pravilan rad crijevnih mišića te normalan proces probave.

Plava odnosno ljubičasta boja krompira potiče od pigmenta antocijanina iz grupe fitonutrijenata nazvanih flavonoidi. Antocijanini su pigmenti koji daju boju.

Neke od namirnica koje su bogate antocijaninom su:

jagode,

višnje,

crveni kupus,

borovnice,

grožđe,

rotkvice,

maline,

kupine,

ribizle.

Dobrobiti

Antocijanini i beta karoten su izuzetno snažni antioksidansi koji sprečavaju štetno djelovanje UV zraka te imaju antibakterijska svojstva. Osim toga, antocijanini nađeni u plavom krompiru mogu spriječiti dugotrajno štetno djelovanje slobodnih radikala koji oštećuju ćelijski materijal.

Naučno istraživanje, objavljeno 2015. godine u časopisu "BioMed Research International", pokazuje da antioksidansi nađeni u plavom krompiru, a posebno antocijanini cijanidin i peonidin, iskazuju protivupalna i antitumorska svojstva.

Takav učinak može imati dobrotvorno djelovanje na kardiovaskularni sistem u smislu sniženja koncentracije lošeg holesterola i visokog krvnog pritiska.

Plavi krompir se izuzetno lako probavlja te se preporučuje osobama koje imaju opterećen probavni trakt ili jednostavno imaju problema s probavljanjem hrane.

Kora

Posebno je krompirova kora izvor prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i mnogih hranjivih tvari. Stoga, ako vam je dostupan ekološki uzgojen krompir, preporučuje se jesti ga s korom (neposredno prije pripremanja samo pod hladnom tekućom vodom uklonite prljavštinu četkom, pa nožem uklonite oštećenja). U narodnoj medicini od krompirove kore priprema se čaj koji se koristi u liječenju tumora.

Plavi krompir pomaže kod:

- snižavanja visokog krvnog pritiska,

- sprečava nastajanje krvnih ugrušaka,

- preventivne zaštite od nekih vrsta raka,

- produženja energije,

- problema vezanih uz disfunkciju jetre,

- smanjivanja rizika za razvoj bolesti očiju i očnih infekcija.

Jedna porcija od tri manja plava krompira sadrži:

131 kaloriju

3 grama proteina

30 grama ugljikohidrata

55 odsto potrebne dnevne doze vitamina C

4 grama dijetalnih vlakana

7 odsto potrebne dnevne doze željeza


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.