x

Kruške, dar bogova

Još u Staroj Grčkoj kruška se smatrala voćem koje čini ljude lijepim, liječi mnoge bolesti i zaustavlja vrijeme. Drugo joj je ime bilo - dar bogova.

U našoj regiji uspijevaju autohtone sorte krušaka poput lubeničarke i karamanke. Najzdravije su, upravo, te stare otporne sorte, koje se same brane od štetočina i nepogoda, ne zahtijevajući nikakvo tretiranje hemijom. Od kruške se prave najbolji kompoti i kolači, ali i najbolja rakija.


Umjesto kafe - kruška

Kod vrtoglavice i povećanog zamora nije potrebno piti kafu u litrama. Folna kiselina koju sadrže kruške će vas razveseliti bolje od bilo kojeg stimulacionog napitka i normalizovati vaš pritisak.


Podmlađuje

Kruška je bogata antioksidansima, zaustavlja prerano starenje ćelija i promoviše njihovu regeneraciju. Osim toga, ona se bori protiv slobodnih radikala, koji uzrokuju karcinom.


Bićete zgodni dok god jedete kruške

Vlakna, koja se u velikim količinama nalaze u kruškama, normalizuju varenje i ubrzavaju metabolizam, što pozitivno utiče na figuru. Pored toga, kruška ne sadrži mnogo kalorija. Svi koji žele da spriječe osteoporzu i anemiju treba češće da jedu kruške. U odnosu na drugo voće sadrže veće količine kalcijuma i gvožđa pa se posebno preporučuju djeci i mladima u razvoju, trudnicama i ženama u postmenopauzi.


Dobro zdravlje

Kruška sadrži sve vitamine koji su neophodni organizmu, upravo s početkom jeseni: A, B1, B2, E, P, PP, S. Ovi vitamini su odgovorni za ishranu kože, noktiju i kose, emocionalnu stabilnost, intelekt i, naravno, imunitet.






Čišćenje organizma

Kruška ima pozitivan efekat na pankreas i čisti jetru i bubrege. Za varenje fruktoze iz kruške nije potreban insulin pa se često preporučuje dijabetičarima. Visok sadržaj kalijuma i povoljan odnos s natrijumom utiče na povećano izlučivanje tečnosti i sniženje krvnog pritiska - diuretski efekat. Kalijum povoljno utiče na rad srca, prenošenje nervnih impulsa, rad mišića. Utiču na izbacivanje kamena i pijeska iz bubrega i olakšavaju eliminaciju bakterija iz mokraćnih puteva.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.