x

Kucnuo je čas: Vrijeme je za njeno veličanstvo - Sarmu!

Na gotovo svim stolovima ovih dana će se, bez sumnje, naći njeno veličanstvo - sarma!

Zadebljanja na korijenu lista kupusa najbolje je odrezati kako bi se sarma lakše zamotala, a mesa nikad ne smije biti previše u listu da se sarmica ne bi odmotala.

500 g mljevenog mesa, glavica kiselog kupusa, glavica luka, češanj bijelog luka, 10 dag riže, kašikica mljevene paprike, dvije kašikice soli, pola kašike mljevenog bibera, suho meso s kostima ili 30 dag suhih rebarca, pet dag brašna, ulje, koncentrat paradajza.

Priprema:

Na samom početku, odvojite listove kupusa i provjerite da li su dobri za motanje. One, koji su se raspali, stavite sa strane i iskoristite kao podlogu.

Prelijte listove vrućom vodom i ostavite kratko da stoji kako bi kiseli kupus otpustio svoju kiselost.

Ako želite da sarme budu nešto kiselije, nemojte ostaviti listove da stoje u vodi predugo. Dovoljno je svega par minuta. Izlijte vodu.

Nasjeckajte luk i češnjak. Zadebljanja kupusovog lista podrežite. To se radi zato jer je tako lakše smotati sarmu. Rižu stavite u zdjelicu i napunite je hladnom vodom.

Prođite prstima kroz rižu kako bi se oprala. Ponovite postupak sve dok voda u kojoj ste prstima promiješali rižu nije čista. Potom ocijedite vodu.

Popirjajte luk na ulju, dodajte nasjeckani češnjak i potom mješavinu prelijte po mesu koje ste prethodno posolili i pobiberili. U posudu s mesom stavite ispranu rižu i kašikicu mljevene paprike te promiješajte.

Listove kupusa počnite puniti.

List stavite u lijevi dlan tako da su vanjski dijelovi lista vama uz dlan. Uzmite mješavinu mesa i riže rukama. Stavite na list i malo poravnajte. Ostavite 2-3 cm lista prazna do vašeg ručnog zgloba.

Taj dio lista preklopite preko sredine gdje vam stoji meso. Potom prebacite desni dio lista kupusa preko mesa i malo utisnite ispod mesa.

Potom prebacite lijevu stranu kupusovog lista preko desne strane i vrhove lista koji su ostali na vrhu ugurajte u sarmicu.

Vaša prva sarmica je gotova.

Na isti način slažite i ostale. Što ih budete više slagali, bit će sve lakše.

Lošije listove koje ste ostavili sa strane možete sada iskoristiti kao podlogu za sarmu.

Poredajte ih po dnu posude, a ako želite možete ih narezati na rezance i na taj način obložiti dio lonca. Ovo se radi kako sarmice ne bi zagorjele.

Posložite sarme, dodajte suho meso, a na vrh stavite još list do dva kiselog kupusa.

Ulijte vodu tako da pokriva sarme i stavite kuhati. Čim počne kipjeti, smanjite vatru i kuhajte dva sata.

Na kraju dodajte zapršku. U tavi zagrijte veliku žlicu masti, dodajte punu žlicu brašna i miješajte na laganoj vatri. Potom dodajte mljevene paprike i malo vode te sve to zajedno uliti u lonac sa sarmom.

Po želji u zapršku možete dodati i koncentrat rajčice. Pustite da se sarma kuha još 10 minuta.

Uživajte i prijatno!

Izvor: radiosarajevo.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.