x

Kukuruz, žuto zlato satkano od zdravlja

Bilo da ga koristimo kao žitaricu, povrće ili grickalicu, dok uživamo u ukusu kukuruza, organizam punimo energijom, štitimo se od virusa, ali i doprinosimo zdravlju srca i krvnih sudova.

Smatra se da se kukuruz prvobitno uzgajao u Meksiku, još prije 9.000 godina. Osim što je bio jedna od osnovnih namirnica Maja, Asteka i Inka, kukuruz je bio i dio njihove kulture. Astečka legenda kaže da je bog sunca na Zemlju poslao žuto zlato da nahrani narod. Iz Meksika se kukuruz proširio na ostatak Amerike, a tek u 16. vijeku stigao je u Evropu. Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, kukuruz pomaže organizmu da neutrališe loš uticaj slobodnih radikala.

Iako biste možda očekivali da se to njegovo svojstvo gubi nakon termičke obrade, zapravo je suprotno. Poznato je da je sirovo povrće zdravije od kuvanog, ali kukuruz ne pripada toj grupi. Naime, prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegova ljekovita svojstva.

Žitarica koja se često naziva zlatnim zrnom, važi za namirnicu koja je lako svarljiva i bogata hranljivim sastojcima, a isto tako odličan je izvor i gradivnih materija. Mnogi smatraju da ova ljetna namirnica opterećuje organizam suvišnim kalorijama, što je netačno, budući da obiluje ugljikohidratima, a siromašan je mastima pa predstavlja dobar izvor brzo raspoložive energije.

 Osim što se upotrebljava kao brašno za razna peciva, kukuruz se često koristi kao povrće u vidu dodataka jelima i povoljno utiče na zdravlje zbog svojih korisnih sastojaka. Jela od kukuruza su ukusna i zdrava u skoro svim oblicima i kombinacijama.

Zrno kukuruza ima najveću klicu, koja procentualno sadrži veliki dio masti i šećera. Od nje se proizvodi ulje visokog kvaliteta, bogato je vitaminom A, C i E (vitamin plodnosti) i nezasićenim masnim kiselinama. Ulje se preporučuje kao lijek kod progresivne staračke ateroskleroze, jer smanjuje nivo holesterola.

Kukuruz povoljno utiče na zdravlje kada su u pitanju Alchajmerova bolest, anemija, bronhitis, depresija, dijabetes, jačanje nervnog sistema, poremećaj metabolizma, neplodnost, bolest krvnih sudova, osteoporoza, reuma, smanjenje apetita, bolesti srca, problemi sa bešikom, mokraćnim putevima, holesterolom i bubrezima.

Lijek za srce i mozak

Doprinos kukuruza zdravlju srca i krvnih sudova ne leži samo u zavidnom sadržaju prehrambenih vlakana koja uništavaju povišene vrijednosti holesterola, već i u značajnim količinama folne kiseline, vitamina B3 i magnezijuma, koji pomažu prirodnu regulaciju vrijednosti homocisteina u organizmu i tako štite kardiovaskularni sistem. Kukuruz obiluje vitaminom B1 koji obezbjeđuje gotovo trećinu dnevnih potreba organizma, a ima važnu ulogu i u pravilnom radu mozga.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.