x

Kutak za roditelje: Pravilna njega bebine glave i kosice

Brinete da ne povrijedite fontanelu? Muči vas tjemenjača? Pitate se zašto kosa opada i kako da je najlakše operete… Evo odgovora na sva vaša pitanja.

Neke bebe rađaju se s gustom kosom ili anđeoskim loknicama, dok neke na svijet dolaze potpuno ili skoro ćelave. U nastavku teksta nudimo vam savjete i sve što treba da znate o zdravoj i pravilnoj njezi bebine glave i kose.

Kakva god da je situacija s kosom na rođenju, jedno je sigurno – neće dugo ostati ista, jer ona otpadne do otprilike četvrtog mjeseca, a zamijeni je nova, koja često ne bude ni nalik onoj prvoj. Neki roditelji iznenade se kad vide da je njihova crna beba postala plava ili riđa – ili obrnuto – te da su lokne u obliku federa zamijenjene potpuno ravnim pramenovima. Kod beba koje su se rodile s veoma malo ili nimalo kose, može proći i do godinu dana dok im ne izrastu vlasi, koje često budu vrlo jake i guste ili kovrdžave.

Opadanje kose

Bebina kosa najviše opada otprilike krajem trećeg i početkom četvrtog meseca, ali nove dlake rastu gotovo istovremeno. Zbog toga, glavica može izgledati malo čudno, s obzirom na ostatke stare i naznake nove kose, posebno ako se veoma razlikuju. Potpuno nova kosa pojavljuje se od šestog do tridesetog mjeseca. Mnogi roditelji priznaju da se malo pribojavaju doticati bebinu glavu, jer im izgleda krhko i ranjivo. Neki čak malo zaziru od pojave tjemenjače.


Nježno s fontanelom

Fontanele su dva mekana plitka udubljenja na glavi, koja ćete prepoznati po tome što pulsiraju. Jedna se nalazi na zadnjem dijelu, a druga na prednjem, iznad čela. Fontanele su posljedica još nesraslih kostiju lobanje, zahvaljujući kojima bebe lakše prolaze kroz uski porođajni kanal. Zadnja fontanela sraste do drugog mjeseca, a prednja od sedmog do osamnaestog mjeseca.

Iako mnogi roditelji pomalo zaziru od pipanja bebine fontanele, znajte da je njen mozak dobro zaštićen debelom unutrašnjom membranom. Previše udubljena fontanela obično je znak dehridratacije, pa bi se trebalo u najkraćem roku javiti ljekaru. Ispupčena fontanela nekad se može primijetiti poslije dugog plača ili naglog ustajanja, ali ako se ubrzo ne vrati u normalno stanje, dijete bi trebalo odvesti ljekaru, jer se može biti u pitanju tinjajuća infekcija ili oticanje mozga.

Problem s tjemenjačom lako se rješava

Iako bjeličastožućkaste masne naslage na tjemenu glave mogu djelovati neprijatne za oko, znajte da one ni na koji način ne smetaju bebi, a nisu ni prelazne. Tjemenjača je zapravo seboreični dermatitis, a ne zna se tačno zbog čega se javlja kod beba. Neki stručnjaci smatraju da je to posljedica viška sebuma ili gljivica koje se nalaze na koži. Postoje čak mišljenja da se tjemenjača javlja kao reakcija na određena vještačka mlijeka. Ako se vaša beba hrani na flašicu, možda bi trebalo da promijenite formulu.

Za tretiranje tjemenjače preporučuje se mazanje bebine glave masnom kremom ili biljnim uljem preko noći, a ujutru ispiranje blagim šamponom i četkanje. Nalsage možete čak malo i “sastrugati” nježnim pokretima preko pamučne pelene. Ponavljajte postupak nekoliko sedmica uzastopno. Tjemenjača obično nestaje sama od sebe u roku od tri do šest mjeseci. Ako se koža glave iziritirara, konsultujte se s pedijatrom, koji će najvjerovatnije prepisati blagu kremu na bazi steroida ili antigljivičnu kremu. Nemojte brinuti ako primijetite da bebi opada kosa tokom tretiranja tjemenjače. To je normalna pojava – nova kosa brzo će izrasti.


PRANJE KOSE

Dječja kosa je tanja i nježnija od kose odraslih, pa zahjeva poseban tretman pri pranju.

TEMPERATURA VODE

Temperatura vode nikako ne smije biti previsoka. I bolje je i da bude mlaka nego pretopla. Stručnjaci se slažu da je idealna temperature vode za pranje kose zapravo temperatura bebinog tijela, tj. ona od 37 do 38 stepeni.


KOLIKO ČESTO?

Novorođenim bebama nije neophodno svakodnevno pranje tijela i kose sapunom i šamponom. Tokom prve četiri sedmice zapravo se preporučuje samo ispiranje vodom, a pranje kose jednom do dva puta sedmično. Kako do šestog mjeseca koža na bebinoj glavi luči vrlo malo sebuma, možete čak izbjeći korištenje šampona dok beba ne napuni šest mjeseci.

ŠAMPON

Uvijek birajte šampone za bebe bez sastojaka koji mogu iritirati kožu, poput natrijum-lauril-sulfata (sodium lauryl sulfate), mirisa i parabena.


PROCES PRANJA

Malu količinu šampona stavite na jedan dlan, a zatim je razmažite na oba prije nego što je nežno utrljate u bebinu kosu. Nikad ne stavljajte šampon direktno na bebinu glavu.

OSLONAC

Postarajte se da bebini glava i vrat uvijek imaju oslonac, kao i da joj glava bude malo zabačena unazad, kako joj šampon ne bi ušao u oči. Kupanje i pranje bebine glave u prvih nekoliko sedmica zapravo je posao koji zahtijeva dva para ruku, pa je najbolje da ga obavljate s bračnim partnerom ili nekim drugim ko je voljan da pomogne.


ISPIRANJE

Bebinu kosu uvijek isperite svježom, čistom i mlakom vodom iz slavine, a ne iz kadice, kako biste bili sigurni da su i glava i vlasište potpuno čisti.

TOP-SAVJET

Iako na tržištu postoje “šeširi” za kupanje, čiji obod sklanja vodu s lica tokom bebinog kupanja, vaše dijete možda će biti bezbjedno i zadovoljno i s peškirićem preko očiju i lica. A kasnije, kad malo poraste, pomoći će mu i savjet da podigne bradu ka plafonu i tako zabaci glavu, kako bi izbeglo slivanje šampona u oči. Ponekad su jednostavna rješenja zapravo najbolja!

BALZAM?

Balzam nije neophodan za kosu novorođenih beba. Sačekajte s njegovom upotrebom dok bebina kosa ne poraste i ne postane gušća, kad će vam pomoći za lakše raščešljavanje.


SUŠENJE PEŠKIROM

Peškiri s kapuljačama najbolje su rešenje za sušenje malih beba, jer ih ušuškavaju i čuvaju im toplotu cijelog tijela. Nemojte trljati frotirom nežnu bebinu kosu, jer se veoma tanka dlaka lako može oštetiti. Umjesto trljanja, opredijelite se za lagano utapkavanje – i nikad ne koristite fen. Bebina koža je veoma nježna i osjetljiva, pa može lako izgorjeti.

PRVO ŠIŠANJE: Pet zlatnih pravila

#1 RASPITAJTE SE Pitajte prijateljice da vam preporuče salon s frizerom koji ima iskustva sa šišanjem beba, ne samo djece.

#2 TAJMING Povedite računa o tome da beba bude naspavana i sita kad je povedete frizeru. Nova i nepoznata sredina dovoljan je razlog da se dijete dodatno uznemiri, pa ne bi bilo dobro da još pritom bude umorno ili gladno.

#3 UGODITE IM Ponesite bebinu omiljenu igračku, ćebence utjehe ili nešto što će joj držati pažnju tih nekoliko minuta. Takođe, zamolite frizera da je ošiša dok vam sjedi u krilu, kako biste je usput mogli maziti.

#4 SPUSTITE KRITERIJUME Nemojte imati pretjerano visoke kriterijume i velika očekivanja, jer prvo bebino šišanje kod frizera treba da bude samo skraćivanje kose, a ne pravljenje predivne frizure. Imaćete dovoljno vremena da njegujete savršen oblik kose.

#5 BUDITE ISTRAJNI Kad pronađete salon kojim ste zadovoljni, odlazite u njega svaki put kad procijenite da je vrijeme za šišanje. Dijete će se navići na ambijent i lica, pa nećete imati problema sa strahom od nepoznatih situacija kad malo poraste.


Ako odlučite ne vodite dijete u frizerski salon, te da budete njegov prvi frizer, oštre makaze su obavezne, kao i aktivnost koja će mu potpuno privući pažnju, poput gledanja omiljenih crtanih filmova. Nikad ne šišajte dijete ako plače, ili ukoliko je nervozno. Koliko ćete često djetetu skraćivati kosu, to zavisi uglavnom od vas, ali opšte pravilo je da kratka kosa traži šišanje svaki mjesec i po do dva, dok je dugu kosu dovoljno skratiti dvaput godišnje, pod uslovom da krajevi nisu pretjerano ispucali. Kad je u pitanju šišanje kod kuće, najbolje je da sačekate da beba počne da samostalno sjedi i držati glavu.

NJEGA KOVRDŽAVE KOSE

Kovrdžava kosa zahtjeva posebnu njegu u vidu blagog šampona koji istovremeno hidrira kosu, jer je koža djece s kovrdžama često suvlja nego obično. Kako većina šampona sadrži formulacije koje uklanjaju prirodni sloj sebuma s kože glave, birajte šampone obogaćene uljima jojobe, avokada, kokosa ili badema.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.