x

BLIZU VENECIJE

Lago di Sorapis: Tirkizno plavo jezero u Italiji

Glacijalno jezero je dostupno samo pješice i može se pohvaliti očaravajućom, živopisnom plavom vodom koja nudi zaista jedinstveno iskustvo


Često opisano kao "najčarobniji dio Dolomita" Jezero Sorapis ili Lago di Sorapis jedna je od najbolje čuvanih tajni sjeverne Italije.

To je pravi skriveni dragulj u Dolomitima, a nalazi se samo dva sata od Venecije.

Glacijalno jezero je dostupno samo pješice i može se pohvaliti očaravajućom, živopisnom plavom vodom koja nudi zaista jedinstveno iskustvo.

Kako doći do jezera?

Pješačenje do jezera Sorapis jedan je od najboljih jednodnevnih izleta iz Venecije jer vas vodi iz apsolutno urbane sredine u mirnu i netaknutu prirodu. Nažalost, ne postoji javni prijevoz do početka staze iz Venecije, ostavljajući putovanje automobilom kao jedinu opciju.

Dakle, imate otprilike dva sata vožnje do početne staze od Venecije i isto toliko ili malo više za samo penjanje do jezera.


Ista staza neće biti označena znakovima za Lago di Sorapis. Umjesto toga, potražite natpise na kojima piše Parco Naturale delle Dolomiti d’Ampezzo, a put do jezera Sorapis je označena kao Staza 215.

Šta vas očekuje na kraju staze?

Sam pogled na jezero uistinu je dovoljna nagrada za sve koji se odluče na ovo nezaboravno iskustvo.

Njegove tirkizno plave vode okružene su predivnim planinama, a kružna staza vodi oko jezera, tako da možete lutati okolinom i pronaći mirno mjesto za opuštanje, slikanje i uživanje u pogledu.


Razlog zbog kojeg jezero ima tako zadivljujuće obojenu vodu je taj što prašina krečnjaka teče u jezero, stvarajući jedinstvenu nijansu. Nažalost, kupanje u jezeru više nije dozvoljeno.

Također, u blizini se nalazi i planinsko sklonište koje ima restoran i terasu na rubu litice gdje se planinari mogu opustiti uz piće dok gledaju na planinski pejzaž koji oduzima dah.


Budući da je staza gotovo u potpunosti uzbrdo i može biti strma u dijelovima, preporučujemo da ponesete štapove za planinarenje i planinarsku opremu.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.