x

Novi razjareni bik

Lamborghini predstavio najsnažniji Aventador do sada

Lamborghini je konačno skinuo kamuflažne folije s najsnažnijeg i najbržeg Aventadora do sada koji na sebi nosi oznaku SVJ, a bit će proizveden u samo 963 primjerka.

Nakon višemjesečne uvertire Lamborghini je otkrio konačan izgled i specifikacije najsnažnijeg izdanja modela Aventador koji je svoj raskošan potencijal već pokazao na 20,6 kilometara dugoj stazi Nurburgring Nordschleife na kojoj je ostvario najbolje vrijeme kruga (6:44.97) u kategoriji produkcijskih automobila.


Aventador SVJ (Superveloce Jota) pokreće centralno smješten 6,5-litarski V12 motor koji raspolaže sa 770 konjskih snaga pri 8.500 obr/min i 720 Nm najvećeg obrtnog momenta pri 6.750 obr/min, što je dovoljno da supersportski dvosjed (čija masa iznosi 1.525 kilograma) od 0 do 100 km/h stiže za 2,8 sekundi, od 0 do 200 km/h za 8,6 sekundi i razvije 350 km/h.


U Pirelliju su se pobrinuli za gume P Zero Corsa koje su posebno razvijene za Aventador SVJ, a najveći doprinos upravljivosti automobila, definitivno, otpada na drugu generaciju Lamborghinijeve aktivne aerodinamike karoserije koja se krije iza akronima ALA (Aerodinamica Lamborghini Attiva (ALA) i optimalno se prilagođava zahtjevima vozača (više brzine ili više prijanjanja).


Prvi od 900 planiranih Aventadora SVJ (po cijeni od 349.116 eura) do svojih kupaca stići će početkom naredne godine, a Lamborghini će napraviti i 63 primjerka s oznakom SVJ 63 kojima želi podsjetiti na 1963. godinu u kojoj je osnivač kompanije Ferruccio Lamborghini (u inat Enzu Ferrariju) predstavio svoj prvi automobil.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.