x

Laos: Zemlja bez mora, ali s 4.000 otoka

Uz obale rijeka pod krošnjama palmi nalaze se lijepe drvene kućice, a svako malo naići ćete i na pješčane plaže koje izviruju iz vode.

Laos je azijska zemlja, uskraćena za more, Vijetnamci su im blokirali čak i izlaz na more, protegnuvši se od sjevera na jug taman toliko da ovima upropaste ljetne planove.

No, zato Laos ima nešto drugo na samom jugu zemlje, uz granicu s Kambodžom. 


Ovdje se rijeka Mekong grana na desetine riječica, tvoreći mnoštvo riječnih otoka i bogati arhipelag od kojeg zastaje dah. Uz obale rijeka pod krošnjama palmi nalaze se lijepe drvene kućice, a svako malo naići ćete i na pješčane plaže koje izviruju iz vode. 

Premda je i sama vožnja brodićem ili čamcem kroz ove predjele dovoljna da vas baci u trans ili da se osjećate kao u starim dokumentarcima koji istražuju egzotične i nepoznate zemlje Dalekog istoka, ovdje postoje i neke nezaobilazne "turističke" tačke. 


Neke od najpoznatijih atrakcija u ovom dijelu su stara željeznica koju su krajem 19. vijeka izgradili Francuzi. 

Zove se Don Det–Don Khon jer povezuje otoke Don Det i Don Khon (sad ovo čudno ime ima više smisla). Korištena je do Drugog svjetskog rata i bila je duga 7 kilometara. Danas tvori muzej na otvorenom. 


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.