x

Klub u veoma teškoj situaciji

Laporta priznao da Barcelona duguje 1,35 milijardi eura!

Predsjednik Barcelone Joan Laporta je na danas održanoj press konferenciji priznao da klub grca u ogromnim dugovima.

On je istakao da je dug Barcelone 1,35 milijardi eura, pa i ne čudi što nije bilo moguće da se registruje Lionel Messi i što je Argentinac otišao u PSG.

Laporta je rekao da je dug kluba od januara porastao za 200 miliona eura i da je situacija u klubu kritična.

Prema njegovim riječima, klub 103 posto profita troši na plate, što je za 20 do 25 posto više nego ostali klubovi. Barcelona, zapravo, sve što zaradi daje na plate i čak mora još da doda svog novca, zbog čega su uvijek na gubitku.

"Prvu stvar koju imam da kažem jeste da smo, prilikom dolaska u klub, zatražili pozajmicu od 80 miliona eura, jer da nismo, ne bismo pokrili platni spisak. Ubrzo smo shvatili da je neophodno uložiti u prepravke na stadionu, u suprotnom bilo bi rizično da navijači dođu na utakmicu. Uložili smo 1.8 miliona eura i omogućili da neometano dođu u nedjelju. Također, kada smo stigli, klub je dobio 50 odsto udjela od prava prenosa unaprijed", rekao je Laporta, koji je po dolasku digao kredit kako bi se klub spasio.


"Dobili smo kredit od 551 milion eura sa kamatom od 1.1 odsto kako bismo restrukturirali klub", naveo je Laporta.

Predsjednik FC Barcelone uglavnom je prebacivao pritisak i odgovornost na svog prethodnika Josepa Mariju Bartomeua, koji je u otvorenom pismu prošle sedmice "nagazio" Laportu.

"Sve sam pročitao i sve su laži. Niko ne može pobjeći od svojih odgovornosti. Ono što su učinili je potpuna prijevara svih društvenih slojeva ovog kluba. Prethodni odbor jednostavno je ignorisao financijske kontrole. Oni samo lažu i poriču. Ne mogu više izdržati pa sam morao odgovoriti na te lažne navode".


On krivi svoje prethodnike da su plate za igrače bile ogromne.

"Nije imalo smisla to što rade. Gledali su samo kratkoročno i preuzeli veliki rizik za ovaj klub samo kako bi brzo mogli postići vlastiti uspjeh. Ali ni uz sve te rizike nisu uspjeli. To je uopće bilo nemoguće, troše mnogo više nego što su dobijali, čak i prije korone. 68 miliona eura u 'smanjenju plata' koje je saopštio prethodni odbor kluba zapravo nije bila ušteda. Taj je novac kasnije morao biti isplaćen igračima u obliku bonusa na kraju ugovora. Dakle, to je bilo samo odgađanje plaćanja".

"Klupska transferna politika bila je jednostavno nevjerojatno loša. Žao mi je što vas stalno gnjavim sa svim ovim detaljima i brojkama, ali potrebno je razjasniti kakav je nered ovdje napravljen. Na nama je da očistimo ovaj veliki nered i izgradimo zdravu i stabilnu budućnost ovog kluba", zaključio je predsjednik Katalonaca.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.