x

Lavanda i limun brišu crne misli

Anksioznost nije zanemarljiva, iako se pojavljuje kod mnogih ljudi. Riječ je o neprijatnom osjećaju u kojem prevladavaju strah, briga i napetost, a može se manifestovati i kroz fizičke reakcije poput znojenja, drhtanja, glavobolje, napetih mišića i ubrzanog disanja.

Iako stručnjaci naglašavaju kako nas anksioznost zapravo brani i štiti od opasnosti jer da ona potpuno izostane, izlagali bismo se rizičnim situacijama, ružan osjećaj koji ona nosi može biti nepodnošljiv.

Iako postoje lijekovi kojima možemo ublažiti osjećaj anksioznosti, prirodna rješenja su uvijek dobro došla.

Biljke koje su toliko mirisne i zdrave, pomoći će da se opustimo i anksioznost svedemo na minimum.


Kamilica

Blagi miris kamilice opušta i utiče na pozitivne misli i osjećaje. Iako ljekovitost kamilice utiče na niz tegoba i ublažava ih, njen posebno čudotvoran učinak povoljno će uticati na prevladavanje tjeskobe, nesanice i depresije.


Lavanda

Lavanda je toliko dostupna biljka da je prava šteta ne iskoristiti njen predivan miris u svojim antistres ritualima koji će sigurno pomoći u borbi protiv anksioznosti. Također, uz miris ovog nježnog cvijeta oslobodićemo se osjećaja napetosti i tjeskobe. Ulje lavande korisno je utrljati u kožu, što će direktno uticati na nerveni sistem.


Limun

Balzam od limuna drevni je lijek pomoću kojega se borimo protiv anksioznosti. On je odličan i detoksikant te stimuliše rad mozga, što će uticati na to da se osjećamo zadovoljno. Također, balzam od limuna pomoći će da lakše i brže zaspimo, što je vrlo korisno tokom stresnog perioda.


Valerijana

Ova biljka se najviše koristi kao prirodni lijek za spavanje budući da sadrži sedativna svojstva. Koristi se i kao lijek za prevenciju straha i hipohondrije, opušta mišiće pa se koristi i za ublažavanje menstrualnih bolova, snižavanje krvnog pritiska i djeluje umirujuće. Skuvajte čaj od osušenih cvjetova valerijane i ostavite da odstoji više od osam sati da bi bio spreman za konzumiranje sa svim svojim korisnim svojstvima. Zanimljiv je podatak da upravo ova biljka pomaže pušačima u odvikavanju jer njezin miris stvara odbojnost prema duhanskom dimu. Ipak, za trudnice i dojilje nije preporučljiva.

Indijski ginseng

I ova kod nas nesvakidašnja biljka pomaže u rješavanju problema sa stresom, umorom, manjkom koncentracije i energije. Koristi se kao dodatak prehrani. Možete je dodati omiljenim mafinima ili ubaciti u smutije. Njeno blagotvorno djelovanje učiniće da budemo opušteniji i otporniji na anksioznost kao posljedicu pretjerane brige za egzistenciju, zdravlje i budućnost.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.