x

Ledena kafa hladni užitak

Kada dani postaju sve duži, a živa na termometru krene divljati, nema boljeg načina za osvježenje i relaksaciju od ukusnog hladnog pića. Toj kategoriji definitivno pripadaju kremaste kafe, koje potpuno očaravaju ukusom, mirisom i teksturom.

Opsesija ispijanja kafe koja je svojstvena našoj kulturi dovela je do savršenstva različitih kombinacija, koje kafu pretvaraju u otmjeno piće kojim je lako eksperimentisati.

Jaka baza intenzivnog ukusa odlično pristaje nježnim notama vanilije ili kokosa, karamela i čokolada kafi dodaju posebnu dozu karaktera, a alkoholna pića je pretvaraju u omiljeni napitak koji svi obožavaju konzumirati nakon posla ili tokom večernjih izlazaka. Ako se ovim neodoljivim kombinacijama dodaju led i hladovina, ljetni ugođaj je i više nego pogođen.

A uz malo kulinarske kreativnosti i provjerene recepte, u svojoj slasnoj ledenoj kafi možete uživati i na terasi vlastitog doma.

Čokoladna kraljica

Zakuvajte 2,5 dl turske kafe s jednom kašičicom šećera i pustite da se ohladi. Napravite čokoladno mlijeko zagrijavanjem pola šoljice mlijeka i pet kockica čokolade. Polovinu količine kafe ulijte u posudicu za led i napravite 12 kockica zaleđene kafe. Ostatak kafe ulijte u čašu zajedno s čokoladnim mlijekom i stavite u frižider. Kada se ohladi, poslužite sa dvije kockice leda i dvije kockice zaleđene kafe. Umjesto čokoladnog mlijeka, savršeno kremastu ledenu kafu možete napraviti i dodavanjem običnog mlijeka.

Zlatna ledena kafa

Kurkuma je začin o čijim zdravstvenim prednostima smo već ranije govorili, a osim što je zdrava, vizuelno je primamljiva. Kurkuma hrani i piću daje predivnu zlatnu boju, pa zašto onda ne biste vašu dnevnu rutinu ispijanja kafe začinili s malo ovog zlatnog praha. Izmiksajte u blenderu mlijeko, malo javorovog sirupa, zdrave chia sjemenke, cimet, ekstrakt vanilije i kurkumu, te gotov napitak dodajte u kafu. Ne zaboravite led!

Medena kafa

Vrlo jednostavan recept i svakako zdravija alternativa. Umjesto industrijskog šećera, u vrući espreso umutite dvije kašičice meda. Dodajte mlijeko i malo slatke pavlake. Izlijte tekući sadržaj u šejker za koktele i dobro izmućkajte kako biste dobili pjenasti napitak. Dodajte led i po želji šlag.

Ledena kafa za pobjednike

Rashlađenu kafu (ili vrući espreso pomiješan s malo hladne vode) kombinujte s kokosovim i običnim mlijekom, s malo čokoladnog preljeva i ekstraktom vanilije. U visoku šoljicu izlijte ledenu kafu, dodajte led i pospite kokosovim brašnom. Volite li kokos, ovaj vas recept za ledenu kafu sigurno neće razočarati.

Frapućino s čokoladom i kikirikijem

Za ovaj neodoljivi napitak potrebni su vam instant kafa, mlijeko, kakao u prahu, led i puter od kikirikija. Sve sastojke izmiksajte u blenderu i uživajte u punom ukusu.

Miks s viskijem

Stavite led u čašu i prelijte ga kafom i viskijem. Dodajte pomiješano mlijeko i pavlaku za kafu. Možete koristiti samo mlijeko ili samo pavlaku ili pomiješane. Količine sastojaka kombinujte po želji.

Banana kafa

Izmiksajte u blenderu bananu (unaprijed narezanu i zamrznutu), kafu, 120 ml mlijeka i 20 grama lješnjaka. Dodajte mlijeka po želji, zavisno od gustoći koju želite postići. Ukrasite šlagom i čokoladom.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.